Ziekteoorzaken en de vijf elementen van acupunctuur -

De ziekteooraken van acupunctuur 

Binnen de Chinese geneeskunde onderscheidt men inwendige, uitwendige en overige oorzaken van ziekte. Deze ziekteoorzaken geven een verstoring van het evenwicht tussen de vijf elementen.

De acupunctuur legt in tegenstelling tot de westerse geneeskunde nadruk op de inwendige ziekteoorzaken. Die inwendige ziekteoorzaken worden de zeven emoties genoemd. De vijf belangrijkste zijn woede, vreugde, bezorgdheid, verdriet en angst. Elke emotie wordt gekoppeld aan één van de vijf elementen (zie schema). Woede tast hout aan en kan leiden tot hoofdpijn.

Het element aarde Te veel zorgen, te veel op je bordje hebben, schaadt het element aarde. Daardoor wordt de spijsvertering ontregeld en komt de vorming van qi in gevaar. Dit kan vermoeidheid tot gevolg hebben. De nier (water) wordt gezien als de basis van ons wezen. Het is letterlijk en figuurlijk onze ruggengraat. Angst en lage-rugpijn zijn een bekende symptoomcombinatie en wijzen volgens de acupunctuur op een deficiëntie van de nier.

De zwakke plekken Vaak zijn die zwakke plekken in de organen familiair. Hoofdpijngevoeligheid, menstruatiestoornissen, buikklachten komen vaak voor in families

bij verschillende generaties. Die zwakke plekken kunnen mensen gevoelig maken voor uitwendige ziekteoorzaken. In de acupunctuur ziet men klimaatinvloeden vaak als ziekteoorzaak. Men onderscheidt: wind, hitte, vocht, droogte en kou.

Ook deze klimaatinvloeden worden ingedeeld volgens de vijf-elementenleer. In het Nederlandse klimaat zijn wind, vocht en kou de meest belangrijke. Een verkoudheid of griep wordt gezien als een invasie van wind/kou.

Reuma volgens acupunctuur Afhankelijk van de weerstand en het reactiepatroon kan een invasie van wind/kou echter ook de symptomen van bijvoorbeeld hooikoorts geven. De invloed van het klimaat op onze gezondheid gaat volgens de acupunctuur veel verder dan wij in het westen onderkennen.

Bij personen die daar gevoelig voor zijn kan een combinatie van wind/kou/vocht de meridianen binnendringen en daar de symptomen van reuma geven. Vandaar dat het volgens de acupunctuur begrijpelijk is dat mensen met reuma meer last hebben van hun gewrichten bij koud en vochtig weer.


Contact


LogiTeam
Rietbaan 25
2908 LP Capelle aan de IJssel

W: logiteam.nl
E: info@therapeutenkompas.nl