Instrumenten die gebruikt worden bij acupunctuur -

Naalden

Het instrumentarium van de acupuncturist is zeer bescheiden. Oorspronkelijk kende men negen soorten naalden, die gedeeltelijk ook dienst deden als chirurgische werktuigen, bijvoorbeeld voor het openen van abcessen. Tegenwoordig gebruikt men voornamelijk stalen naalden (hao tjen-naalden).

Het handvatje van de naald is uit een ander soort metaal gemaakt dan het scherpe deel. Sommige westerse acupuncturisten gebruiken zilveren en gouden naalden. De gouden naald zou stimulerend werken, de zilveren sederend, maar bij het oor juist omgekeerd. Het voordeel van naalden van edelmetaal is volgens sommigen, dat ze niet gedesinfecteerd hoeven te worden. Alle andere naalden worden voor het gebruik gedesinfecteerd. De lengte van de instrumenten varieert van minder dan één tot veertig centimeter.

Plum-blossom-therapie

Dit is een behandelingsvorm waarbij men een soort hamertje gebruikt waarin vijf tot acht naaldjes zijn aangebracht. De naaldjes dringen daarbij wel door in de huid maar niet in het onderliggende weefsel.

Cupping

Bij het koppenzetten, vaak aangeduid met de Engelse term ‘cupping’, plaatst men glazen bollen op de acupunctuurpunten. Door deze te verwarmen ontstaat er een vacuümreactie, waardoor de onderliggende huid sterk wordt geprikkeld.

Magneetpleisters

Magneetpleisters worden toegepast in de zogenaamde magneet- of magnetotherapie. Dit is een betrekkelijk nieuwe behandelingsvorm die mensen zelf kunnen toepassen door pleisters, waarin kleine magneetjes zijn bevestigd, te plakken op bepaalde punten uit de klassieke acupunctuur. Magneetpleisters hebben als voordeel boven naalden dat de behandeling goedkoop, eenvoudig, pijnloos en veilig is.

Laser(straal)acupunctuur

In de laser(straal)acupunctuur, ook wel laser(straal)therapie genoemd, gebruikt men bij de (elektro) acupunctuur in plaats van naalden of elektroden een laserstraal. In gebruik voor de behandeling zijn de helium-neon laser en de gallium-arseen laser. Laatstgenoemde is een infraroodlaser met een onzichtbare stralenbundel. De doordringdiepte van de laserbundel hangt af van de golflengte, het vermogen en de tijdsduur van de inwerking.

De werking van de laserstraal op de acupunctuurpunten is in principe harmoniserend. Echter door de tijdsduur en de frequentie te variëren kan een tendens tot stimuleren of sederen worden opgewekt. Door het toepassen van speciale frequenties op bepaalde acupunctuurpunten wordt bereikt dat organen of lichaamsdelen als het ware gaan meeresoneren met de toegepaste impuls.

Triggerpointtherapie

Bij deze behandelingsvorm gaat men ervan uit dat pijnlijke punten in spieren een teken zijn van disfunctie van een spier en gebruikt kunnen worden om pijnklachten te behandelen. Binnen de acupunctuur worden ze ahsji-punten genoemd. Men beschouwt ze als punten waar qi stagneert. Door ze aan te prikken wordt de stagnatie opgeheven en verdwijnt de pijn. 


Contact


LogiTeam
Rietbaan 25
2908 LP Capelle aan de IJssel

W: logiteam.nl
E: info@therapeutenkompas.nl