Inleiding van acupunctuur -

Over acupunctuur

Acupunctuur (acus = naald, pungere = steken) is een methode waarbij een zieke wordt behandeld met naalden op specifiek daarvoor uitgekozen plaatsen op het lichaam.

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) ook vaak aangeduid met de Engelse term Traditional Chinese Medicine (TCM). Men heeft uitgebreide pogingen ondernomen om deze geneeswijze te benaderen met westerse begrippen.

Stromingen binnen acupunctuur

Er zijn in de acupunctuur dan ook twee stromingen ontstaan. Deze vinden wij terug in de Nederlandse situatie. De ene stroming houdt zich aan de traditionele filosofie met de daaraan verbonden empirische onderzoek- en behandelingsmethoden, men spreekt in dit verband van klassieke acupunctuur. De andere stroming probeert een synthese te ontwikkelen tussen de acupunctuur en de moderne medische wetenschap.

Nieuwe vormen acupunctuur

Vanuit de laatstgenoemde stroming hebben zich de laatste tien jaren geheel nieuwe vormen van acupunctuur ontwikkeld. Met name kunnen hier genoemd worden: elektro-acupunctuur, laserstraalacupunctuur, auriculotherapie, neusacupunctuur, cerebraalacupunctuur, handacupunctuur. In dit hoofdstuk wordt de klassieke acupunctuur beschreven.

In aparte hoofdstukken worden de elektro-acupunctuur, de auriculotherapie en de oosterse geneeskunde besproken.


Contact


LogiTeam
Rietbaan 25
2908 LP Capelle aan de IJssel

W: logiteam.nl
E: info@therapeutenkompas.nl