Geneesmiddelen van Ayurveda -

Ayurvedische geneesmiddelen 

In de ayurveda lopen voedingsmiddelen en geneesmiddelen geleidelijk in elkaar over. Voor geneesmiddelen gelden in het algemeen dan ook dezelfde basisgedachten als bijvoedingstherapie. Er zijn geneesmiddelen die vata versterken of verzwakken, er zijn Marmapunten op het lichaammiddelen die pitta versterken of verzwakken en er zijn middelen die kapha versterken of verzwakken. Ook voor geneesmiddelen onderscheidt men de zes smaken, zoals die bijde voedingstherapie zijn besproken. 

Materia Medica 

Ayurveda beschikt over een eigen Materia Medica. Hierin worden de geneesmiddelen gedetailleerd beschreven. Ook de regels voor het plukken, de tijd van het jaar waarin geoogst moet worden, de bereiding en dosering worden nauwkeurig aangegeven. Er zijn poeders, pillen, extracten, tincturen, geleien en zalven. Behalve geneeskrachtige kruiden worden metaalpreparaten (zilver, goud, lood, koper) en dieren (wormen, insecten en pasgeboren kleine zoogdieren) in de medicijnen verwerkt. Ook zouten en diverse soorten aarde worden gebruikt als onderdeel van ayurvedische medicatie. Voorts verwerkt men naast allerlei kruiden ook planten en groenten in de geneesmiddelen.

De ayurvedische geneesmiddelen zouden geen bijwerkingen kennen. Naast de standaard preparaten zoals die in de Materia Medica voorkomen, bestaan er ook rasayana’s. Dit zijn voedingssupplementen. Zij bevatten verschillende kruiden. Ze zoudende algehele weerstand verbeteren en verouderingsziekten tegengaan. De bekendste rasayana is: Maharishi Amrit Kalash (bestaat uit een vruchtenpasta en een kruidentablet). 


Contact


LogiTeam
Rietbaan 25
2908 LP Capelle aan de IJssel

W: logiteam.nl
E: info@therapeutenkompas.nl