De Kapstok
C.J. van der Keijl
Vriesenhof 17, 7721DJ Dalfsen
Soms loopt het niet lekker in je leven, vraagt je werk of het gezin veel aandacht van je, waardoor je er moe van wordt. Misschien heeft een van je kinderen een probleem en kost dat de nodige energie. Of is het andersom; vragen je kinderen veel van je omdat je zelf niet lekker in je vel zit. In ieder geval wil je graag dat er verandering komt, maar: hoe?
In dit soort situaties kun je terecht bij de Kapstok. De Kapstok wil je, waar het even niet vanzelf bij lijkt te gaan, verder helpen met…
C.J. van der Keijl
Soms loopt het niet lekker in je leven, vraagt je werk of het gezin veel aandacht van je, waardoor je er moe van wordt. Misschien heeft een van je kinderen een probleem en kost dat de nodige energie. Of is het andersom; vragen je kinderen veel van je omdat je zelf niet lekker in je vel zit. In ieder geval wil je graag dat er verandering komt, maar: hoe?
In dit soort situaties kun je terecht bij de Kapstok. De Kapstok wil je, waar het even niet vanzelf bij lijkt te gaan, verder helpen met een mix van opvoedondersteuning en / of individuele gesprekken met ouders, kinderen of jongeren. Net wat in jouw / jullie situatie wenselijk is.
De Kapstok is een prakijk voor contextuele (gezins) therapie waar Tineke van der Keijl hulp biedt.
Waarom een Kapstok?
Je gaat op bezoek, je doet jas uit en hangt hem aan de kapstok. Het blijft natuurlijk wel jouw jas, hij hangt tijdelijk aan de kapstok van een ander. Zo is het ook als je voor hulp bij de Kapstok komt; je bent welkom om je knellende jas op te hangen. Samen zoeken we manieren om tot een passend geheel te komen, zodat je je jas weer met plezier aantrekt.
Bij de Kapstok kijken we waar knelt het en hoe zich dat kan verbeteren. De Kapstok wil graag tijdelijke ondersteuning bieden om jezelf of je gezin verder te helpen.
Benieuwd? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Tineke heeft zich na de HAVO en HBO jeugdwelzijswerk verder gespecialseerd door het volgen van de onderstaande opleidingen:
Leren over Leven, een 4 jarige opleiding tot contextueel therapeut.
Trriple P modueles positief opvoeden.
EFT een methode voor relatietherapie.
Een taal erbij training, werken met de playmobiel poppetjes.
Brainspotting, een methode om blokkades op te heffen
Diverse aanvullende scholingen en trainingen onder andere in samenwerking met de CCUVN.
Bij de Kapstok word gewerkt met:
Contextuele therapie.
Een taal erbij.
EFT relatie en therapie.
Opvoedondersteuning.
Gezinscoaching/ gezinstherapie.
De Kindergroepen Speel je Sterk! en Verf je Sterk! voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.
Bij alle werkvormen kunnen ook creatieve werkvormen gebruikt worden.
Benieuwd wat De Kapstok kan bieden? Lees dan verder of maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.
Wat is contextuele therapie?
Contextuele therapie heeft als uitgangspunt dat je wordt geboren in verbinding met anderen: je vader en moeder, opa’s en oma’s en eventuele broers en zussen. Bij het opgroeien krijg je een niet-tastbare erfenis mee in de vorm van (on)uitgesproken verwachtingen en gezinspatronen. Deze nalatenschap vormt en kleurt je leven.
Met contextuele therapie onderzoek je deze erfenis. Door stil te staan bij wat je helpt en welk deel juist belastend voor je is, kun je het goede meer benutten. Ook leer je het belastende deel herkennen en beter hanteren.
Een tweede uitgangspunt van de contextuele therapie is dat er in iedere relatie een balans is tussen geven en ontvangen. Tussen verzorgd worden en zorg dragen. Door hier vanuit de contextuele benadering naar te kijken, komt de balans in beweging. Dit geeft ruimte aan jezelf, maar ook aan diegenen die betrokken zijn bij jouw leven.
Een taal erbij: wat is dat?
‘Een taal erbij’ is een methode waarmee je spelenderwijs onderlinge relaties, rolpatronen en (familie)banden zichtbaar maakt door Playmobil- of Legopoppetjes te gebruiken.
Met EFT kun je aan je relatie werken.
De relatietherapie EFT is de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief. De basis is de hechtingstheorie die zegt dat een mens niet gemaakt is om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan! In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk. De ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan jou pas troost, steun of geruststelling geven als je niet meer alleen boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.
Het kan gebeuren dat je vragen hebt over de opvoeding van je kind(eren). Of dat je niet precies weet hoe je je kind passend kunt helpen na een ingrijpend voorval. Dan kan opvoedondersteuning helpen.
Opvoedingsondersteuning bij de Kapstok is een kortdurende vorm van hulpverlening. Je hebt gemiddeld drie tot zes gesprekken met een deskundig iemand die naar je luistert en wat meer op een afstand met je meekijkt en meedenkt.
Gezinscoaching/gezinstherapie
We leven in een tijd waarin er veel op een gezin afkomt. Er worden veel eisen gesteld aan de individuele gezinsleden, waardoor het gezin soms onder druk komt te staan. Er moet van alles gebeuren en het lijkt wel of er altijd te weinig tijd is. Naast het werk en de directe zorg voor de kinderen kunnen onder andere school, een (sport)vereniging of familie en sociale verplichtingen veel van je vragen. Ondertussen stapelen de vragen, zorgen en onzekerheden over zaken als opvoeding, je relatie, contacten of de verdeling van tijd en energie zich op.
Gezinscoach van de Kapstok helpt om de balans terug te krijgen in je gezin, zodat het een stevige en veilige basis wordt voor alle gezinsleden.
Kindergroepen Speel je Sterk! en Verf je Sterk!
Speel je Sterk! en Verf je Sterk!’ zijn kindergroepen voor kinderen die zich niet voldoende kunnen redden in de omgang met andere kinderen. ze kunnen bijvoorbeeld:
zich afzonderen van de groep, verlegen of bang zijn, stil en teruggetrokken of teveel aanwezig zijn, gepest worden, zelf pesten en/of steeds in conflictsituaties terechtkomen.
In de groep wordt onder andere gewerkt aan sociale vaardigheden, het herkennen en uiten van gevoelens en de weerbaarheid en eigenwaarde van het kind. Er wordt gewerkt in kleine groepjes, zodat er genoeg ruimte is voor de individuele doelen van alle kinderen. Samen met ‘De Stoere Schilder’, Kanjer Kwassie en andere kinderen, leert het kind dat ook hij/zij een kanjer is.
Als kind, tiener of volwassene kun je vastlopen in je leven als er ergens een onbalans ontstaat. Contextuele therapie is een goed hulpmiddel om sterker te worden, steviger te staan en meer te worden wie je bent. Dit gaat positief doorwerken in je leven en in je relaties met anderen.
Een onbalans kan zich op de volgende manieren uiten bij jezelf of bij je kind.
Je twijfelt aan wie je bent.
Je bent van mening dat alles altijd tegen zit.
Je bent neerslachtig of somber.
Het lukt je niet om beslissingen te nemen.
Je stelt zo veel mogelijk zaken uit.
Je hebt geen regie over je leven.
Je kunt geen grenzen ervaren en aangeven.
Je weet niet wat je wel of niet prettig vindt.
Je bent eenzaam.
Je hebt het gevoel dat je klem zit.
Je bent altijd degene die dingen regelt en water bij de wijn doet om de lieve vrede te bewaren.
Je kunt moeilijk relaties en vriendschappen aangaan en onderhouden.
Je bent vermoeid en lusteloos zonder lichamelijke medische oorzaak.
Je zondert je van de groep af of je bent te veel aanwezig in de groep.
Je bent verlegen, bang, stil en teruggetrokken of juist teveel aanwezig.
Je wordt gepest of pest andere (kinderen).
komt regelmatig in conflictsituaties terecht.
Je relatie is saai, je verlangt naar een verfrissing en verdieping van je relatie.
Het lijkt wel of je elkaar niet meer verstaat, een gesprek loopt vaak uit op ruzie of een ongemakkelijk stilzwijgen.
Het gevoel van vertrouwen is weg, je hebt het idee dat je je huis deelt met een vreemde.
Je hebt veel verschil van mening over bijvoorbeeld de aanpak en opvoeding van de kinderen.
Je hebt de diagnose ziekte van Crohn of colitis ulcerosa en vindt het moeilijk hiermee om te gaan.
Met dit soort vragen kan je bij de Kapstok terecht voor hulp. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek
Bij de Kapstok kan je van maandag tot vrijdag terecht, wanneer wenselijk ook 's avonds.
De hulpverlening van de Kapstok wordt gestart met een kosteloos kennismakingsgesprek.
Het tarief is € 80,- per gesprek van een uur.
Gesprekken met 2 personen duren 5 kwartier; het tarief is €95.
Het avondtarief is +15%
De kosten voor kindergroepen Speel je Sterk! en Verf je Sterk! zijn afwijkend.
Neem gerust contact op voor verdere informatie.
Verzekering
De gesprekken worden niet vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Mogelijk wel uit je aanvullende pakket, afhankelijk van je zorgverzekeraar en polis.
Vergoedingen vallen onder de aanvullende zorgverzekering alternatieve zorg op basis van mijn LVPW en RBCZ lidmaatschap. Meer informatie hierover kunt u lezen op de website van de Kapstok. (www.de-kapstok.nl) bij tarieven.
De gemeente is in sommige gevallen bereid een deel van de kosten te vergoeden.
Tineke is geregistreerd bij: LVPW, SKJ.,VCW en de RBCZ