Praktijk Kersten
Chrisje Kersten
Pieter de Hooghweg 43, 6562 BT Groesbeek
Fijn dat je er bent!
Wat goed dat je er bent, dat betekent dat de eerste stap is gezet op de weg naar verbetering. In mijn praktijk ondersteun ik je graag bij het vergroten en verzorgen van je mentale gezondheid door therapie, counseling en coaching. Dit is namelijk net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid, en levert er ook een bijdrage aan.
Je kunt bij mij terecht voor ondersteuning bij een breed scala aan klachten en problemen. Met vragen rondom agressie, adhd/add, angst, depressie,…
Chrisje Kersten
Fijn dat je er bent!
Wat goed dat je er bent, dat betekent dat de eerste stap is gezet op de weg naar verbetering. In mijn praktijk ondersteun ik je graag bij het vergroten en verzorgen van je mentale gezondheid door therapie, counseling en coaching. Dit is namelijk net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid, en levert er ook een bijdrage aan.
Je kunt bij mij terecht voor ondersteuning bij een breed scala aan klachten en problemen. Met vragen rondom agressie, adhd/add, angst, depressie, gezinshulpverlening, verslaving en verlies ben je bij mij bijvoorbeeld aan het juiste adres. Bekijk hier meer voorbeelden van klachten waar ik je zoal bij kan helpen.
Jij kent jezelf het beste
Het is mijn overtuiging dat we onszelf het beste kennen. Maar doordat we soms vastlopen in ons denken en doen, lukt het niet altijd om te zien wat we écht nodig hebben om de gewenste stappen vooruit te maken.
Ik wil je daar graag bij helpen, zodat je duidelijk krijgt welke kant je op wil, hoe je dit gaat doen en je vervolgens echt jezelf kunt zijn en goed in je vel komt te zitten. Een mooi proces, dat niet altijd even makkelijk is, maar wel altijd de moeite waard.
Voor wie is mijn hulp?
In mijn praktijk behandel ik zowel jongeren als volwassenen met een diversiteit aan klachten. Mijn uitgangspunt is dat ik er ben om jou in je eigen proces te ondersteunen. Je zult er dus ook zelf vol voor moeten gaan, aangezien niemand anders deze groei voor jou kan doormaken. Tijdens onze gesprekken sta jij centraal en komen we tot de kern van wat er speelt bij jou. Dat doen we aan de hand van onderbouwde en bewezen methoden en technieken. Zo vindt je uiteindelijk de oplossing die bij jou past.
Je bent van harte welkom bij Psycholoog Groesbeek
In mijn praktijk voor aan de Pieter de Hooghweg 43 in Groesbeek kun je op korte termijn terecht voor een eerste afspraak. Neem hiervoor contact met mij op per e-mail; chrisje@psycholoog-groesbeek.nl , telefoon (06 - 4628 6350)
Als je iets wil veranderen, daag jezelf dan uit om te veranderen en realiseer je daarbij: Moeilijk is niet onmogelijk. Tijdens dit proces ben ik er voor je en bewandelen we samen de weg naar verbetering.
- Chrisje Kersten
Opleidingen
2016-2020 - Opleiding tot Psychosociaal Counselor bij Psychodidact / NHA
2015-2016 - Coaching bij ADHD en ADD, Civas
2009-2010 - Post HBO Ambulante Begeleiding en Gezinshulpverlening, Hogeschool Arnhem Nijmegen
1993-1996 - Gezamenlijke Z-opleiding Augustinus- Maria Roepaan
Trainingen
10/2021 - Act in actie - basiscursus acceptance and commitment therapie
11/2017 - 09/2019 - Kameleon PRW, training mentale, verbale en fysieke weerbaarheid
11/2018 - Hupper College narcisme door Martin Appelo
02/2018 - Hupper College Dementie door Martin Kat
11/2017 - Hupper College Professioneel Hulpverlenen door Irene Slaats
09/2017 - Hupper College Autisme door Bram Sizoo
2013 - Sociale netwerkstrategieën, door Sonestra
2016 - Ontwikkelings-dynamisch model (persoonlijkheidsstoornissen, autisme en aanverwante contactstoornissen en stemmingsstoornissen), door Ley Peters Stevig (Dichterbij)
2013 - Open en alert, (alcohol en drugspreventie in LVG setting, door Iriszorg Nijmegen
2011 - Beschermjassen (familieopstellingen) door bureau Beschermjassen
2011 - Geen crisis maar vertrouwen (NLP), interne training Dichterbij
OVER DE DIVERSE THERAPIEVORMEN
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Progressive Mental Alignment (PMA)
Oplossingsgerichte therapie
De gespreksmethodiek
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
ACT is een manier om mensen vaardiger te maken zodat ze om kunnen gaan met de dingen die in hun leven gebeuren. Het vergroot de psychologische flexibiliteit.
Eerst accepteren, dan kun je pas verder. Is dat niet vaak zo? Zo simpel, zo waar en tegelijkertijd soms zo lastig. “Acceptatie van de onvermijdelijke pijn... om tot een meer op waarden gericht leven te komen.” (Gijs Jansen/Tim Batink).Het tweede is het commitment, de motivatie in jezelf om een doel na te streven. Iets te bereiken wat te maken heeft met het obstakel in je leven. “ACT richt zich eerder op de manier waarop iemand met de gedachte omgaat” (Gijs Jansen/Tim Batink)De wijze waarop gewerkt wordt om iemands psychologische flexibiliteit te vergroten is gestoeld op 6 zuilen, het hexagon van ACT genoemd:Acceptatie: je maakt ruimte voor vervelende ervaringen en laat los dat je hier controle over wil hebben. Hierdoor word je je ervan bewust dat je dingen doet die juist níet helpen en dat je zelf dingen in stand houdt die je niet wil.
Defusie: woorden of taalgebruik kan van grote invloed zijn op iemands gevoelens. Met behulp van oefeningen leer je om bewust met taal om te gaan. Veel oefeningen bevatten metaforen omdat je middels een metafoor een boodschap duidelijker kan overbrengen.
Het Bewuste zelf: flexibel omgaan met je zelf(beeld). Door middel van allerlei handvaten en oefeningen krijgt je beter zicht op hoe je denkt over jezelf en hoe je jezelf ziet. Daarbij leer je dat de oordelen die je over jezelf hebt, je verdere acties en gevoelens beïnvloeden.
Mindfulness: Er is aandacht voor het hier en nu. Niets is vanzelfsprekend en je doet geen dingen zonder er over na te denken. Je wordt je bewust van wat je denkt en voelt zonder dat dit je handelen beïnvloedt.
Waarden: Dat is stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven. Door je af te vragen welke waarden zijn dat voor jou zijn, je bewust van wat je drijft.
Toegewijde actie: je gaat investeren in je waarden. De acties die je onderneemt zullen je naar de waarden voeren waar je voor staat. Je kijkt hierbij niet alleen naar de weg er naar maar je kijkt ook hoe de weg eruit ziet zodat je weet wat je nodig hebt om over de weg te komen.
Progressive Mental Alignment (PMA)
PMA gaat er van uit dat alle ervaringen die een mens opdoet opgeslagen worden in de hersenen. De feiten worden opgeslagen in de cortex en de gevoelens in het limbisch deel. Het opslaan gebeurt in de vorm van clusters.
Bij nieuwe ervaringen zal het onbewuste brein razendsnel vergelijkingsmateriaal zoeken in de eerder opgeslagen clusters. Door dit vergelijken weet je zo snel dat een stoel een stoel, is ook al ziet hij er heel anders uit dan alle stoelen die je eerder hebt gezien. Behalve deze feitelijke kennis wordt er ook altijd een gevoel bij opgeroepen. “Elk stukje gegevens wordt gekoppeld aan een gevoel” (Joop Korthuis). Ervaringen kunnen heftige gevoelens oproepen.
Wat echter ook gebeurd, is, dat ervaringen verkeerd worden opgeslagen; zogenoemde bad clusters. Vervolgens zal een mens geloofssystemen kunnen ontwikkelen ter zelfbescherming.
Geloofssystemen, die eerder beschermend waren, kunnen later iemands hele leven bepalen en belemmeren en mogelijk ook zijn carrière en talenten.
Door PMA in te zetten leer je controle te krijgen over je gevoel en handelen. Daarnaast leer je te zien hoe, verkeerd opgeslagen clusters, in het onbewuste, je keuzes en welzijn beïnvloeden. De methodiek kijkt verder dan de hulpvraag. Er wordt gekeken wat het probleem is achter de hulpvraag.
Bij het teruggaan naar eerder opgedane ervaringen spelen zintuigen een grote rol. Door gebruik te maken van de zintuigen is het mogelijk om het gevoel te kunnen benoemen waar het om gaat. Als je kunt achterhalen wanneer de fysiologische reactie ontstaat, kun je beter achterhalen wat de oorzaak/trigger is geweest.
Oplossingsgerichte therapie
De oplossingsgerichte benadering is minder bezig met het probleem maar richt zich vooral op wat er goed gaat. Wat gaat goed in de situaties dat je het moeilijk hebt, wat lukt wel? Dat betekent vergroten en versterken van eigen vaardigheden zodat de cliënt in zijn kracht komt en kan groeien vanuit succeservaring.
Door ervan uit te gaan dat de cliënt de expert is, kun je samen op zoek naar krachten die in de cliënt liggen. De hulpverlener is als het ware het instrument, om met de juiste technieken de informatie boven te krijgen die de deskundige (de cliënt) al in huis heeft. Hiermee kan er gewerkt worden aan de doelen op de een manier die de cliënt eigen is.
De gespreksmethodiek
De kracht van de methodiek zit hem, in de eenvoud van de kern. Door het volgende citaat, wordt duidelijk dat de wijze van sturen op het proces essentieel is: “Sturen op het proces: JA! Sturen op de inhoud: NEE! (Irene Slaats, blz. 32). Dat vereist kennis, kunde en vaardigheid.”
Door het proces op de juiste wijze te doorlopen zal er bewustwording ontstaan. De cliënt zal in zijn eigen kracht komen. Het wordt een veranderingsproces ván de cliënt, dóór de cliënt, naar zijn doelen.
De cliënt ervaart een probleem dat overheerst. Dit wordt verwoord als probleemstelling. Het woord stelling draagt het risico in zich dat we hier in blijven hangen; we hebben het immers vastgesteld! Maar achter deze probleemstelling zit een hulpvraag, die we graag helder willen krijgen. Want achter de hulpvraag zit het probleem waar het echt om gaat. Op het moment dat dit duidelijk is, kan je werken aan waarden die belangrijk zijn voor de ander en doelen stellen die werkelijk leiden tot je einddoel. Het is waardevol om te achterhalen welke waarden iemand nastreeft. Het helpt je bijvoorbeeld om gedrag en van intentie te kunnen scheiden. Met de waarden kun je een doel formuleren wat bij je past. Het is belangrijk voor het resultaat dat je doel positief geformuleerd wordt.OVER DE DIVERSE THERAPIEVORMEN
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Progressive Mental Alignment (PMA)
Oplossingsgerichte therapie
De gespreksmethodiek
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
ACT is een manier om mensen vaardiger te maken zodat ze om kunnen gaan met de dingen die in hun leven gebeuren. Het vergroot de psychologische flexibiliteit.
Eerst accepteren, dan kun je pas verder. Is dat niet vaak zo? Zo simpel, zo waar en tegelijkertijd soms zo lastig. “Acceptatie van de onvermijdelijke pijn... om tot een meer op waarden gericht leven te komen.” (Gijs Jansen/Tim Batink).
Het tweede is het commitment, de motivatie in jezelf om een doel na te streven. Iets te bereiken wat te maken heeft met het obstakel in je leven. “ACT richt zich eerder op de manier waarop iemand met de gedachte omgaat” (Gijs Jansen/Tim Batink)
De wijze waarop gewerkt wordt om iemands psychologische flexibiliteit te vergroten is gestoeld op 6 zuilen, het hexagon van ACT genoemd:
Acceptatie: je maakt ruimte voor vervelende ervaringen en laat los dat je hier controle over wil hebben. Hierdoor word je je ervan bewust dat je dingen doet die juist níet helpen en dat je zelf dingen in stand houdt die je niet wil.
Defusie: woorden of taalgebruik kan van grote invloed zijn op iemands gevoelens. Met behulp van oefeningen leer je om bewust met taal om te gaan. Veel oefeningen bevatten metaforen omdat je middels een metafoor een boodschap duidelijker kan overbrengen.
Het Bewuste zelf: flexibel omgaan met je zelf(beeld). Door middel van allerlei handvaten en oefeningen krijgt je beter zicht op hoe je denkt over jezelf en hoe je jezelf ziet. Daarbij leer je dat de oordelen die je over jezelf hebt, je verdere acties en gevoelens beïnvloeden.
Mindfulness: Er is aandacht voor het hier en nu. Niets is vanzelfsprekend en je doet geen dingen zonder er over na te denken. Je wordt je bewust van wat je denkt en voelt zonder dat dit je handelen beïnvloedt.
Waarden: Dat is stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven. Door je af te vragen welke waarden zijn dat voor jou zijn, je bewust van wat je drijft.
Toegewijde actie: je gaat investeren in je waarden. De acties die je onderneemt zullen je naar de waarden voeren waar je voor staat. Je kijkt hierbij niet alleen naar de weg er naar maar je kijkt ook hoe de weg eruit ziet zodat je weet wat je nodig hebt om over de weg te komen.
Progressive Mental Alignment (PMA)
PMA gaat er van uit dat alle ervaringen die een mens opdoet opgeslagen worden in de hersenen. De feiten worden opgeslagen in de cortex en de gevoelens in het limbisch deel. Het opslaan gebeurt in de vorm van clusters.
Bij nieuwe ervaringen zal het onbewuste brein razendsnel vergelijkingsmateriaal zoeken in de eerder opgeslagen clusters. Door dit vergelijken weet je zo snel dat een stoel een stoel, is ook al ziet hij er heel anders uit dan alle stoelen die je eerder hebt gezien. Behalve deze feitelijke kennis wordt er ook altijd een gevoel bij opgeroepen. “Elk stukje gegevens wordt gekoppeld aan een gevoel” (Joop Korthuis). Ervaringen kunnen heftige gevoelens oproepen.
Wat echter ook gebeurd, is, dat ervaringen verkeerd worden opgeslagen; zogenoemde bad clusters. Vervolgens zal een mens geloofssystemen kunnen ontwikkelen ter zelfbescherming.
Geloofssystemen, die eerder beschermend waren, kunnen later iemands hele leven bepalen en belemmeren en mogelijk ook zijn carrière en talenten.
Door PMA in te zetten leer je controle te krijgen over je gevoel en handelen. Daarnaast leer je te zien hoe, verkeerd opgeslagen clusters, in het onbewuste, je keuzes en welzijn beïnvloeden. De methodiek kijkt verder dan de hulpvraag. Er wordt gekeken wat het probleem is achter de hulpvraag.
Bij het teruggaan naar eerder opgedane ervaringen spelen zintuigen een grote rol. Door gebruik te maken van de zintuigen is het mogelijk om het gevoel te kunnen benoemen waar het om gaat. Als je kunt achterhalen wanneer de fysiologische reactie ontstaat, kun je beter achterhalen wat de oorzaak/trigger is geweest.
Oplossingsgerichte therapie
De oplossingsgerichte benadering is minder bezig met het probleem maar richt zich vooral op wat er goed gaat. Wat gaat goed in de situaties dat je het moeilijk hebt, wat lukt wel? Dat betekent vergroten en versterken van eigen vaardigheden zodat de cliënt in zijn kracht komt en kan groeien vanuit succeservaring.
Door ervan uit te gaan dat de cliënt de expert is, kun je samen op zoek naar krachten die in de cliënt liggen. De hulpverlener is als het ware het instrument, om met de juiste technieken de informatie boven te krijgen die de deskundige (de cliënt) al in huis heeft. Hiermee kan er gewerkt worden aan de doelen op de een manier die de cliënt eigen is.
De gespreksmethodiek
De kracht van de methodiek zit hem, in de eenvoud van de kern. Door het volgende citaat, wordt duidelijk dat de wijze van sturen op het proces essentieel is: “Sturen op het proces: JA! Sturen op de inhoud: NEE! (Irene Slaats, blz. 32). Dat vereist kennis, kunde en vaardigheid.”
Door het proces op de juiste wijze te doorlopen zal er bewustwording ontstaan. De cliënt zal in zijn eigen kracht komen. Het wordt een veranderingsproces ván de cliënt, dóór de cliënt, naar zijn doelen.
De cliënt ervaart een probleem dat overheerst. Dit wordt verwoord als probleemstelling. Het woord stelling draagt het risico in zich dat we hier in blijven hangen; we hebben het immers vastgesteld! Maar achter deze probleemstelling zit een hulpvraag, die we graag helder willen krijgen. Want achter de hulpvraag zit het probleem waar het echt om gaat. Op het moment dat dit duidelijk is, kan je werken aan waarden die belangrijk zijn voor de ander en doelen stellen die werkelijk leiden tot je einddoel. Het is waardevol om te achterhalen welke waarden iemand nastreeft. Het helpt je bijvoorbeeld om gedrag en van intentie te kunnen scheiden. Met de waarden kun je een doel formuleren wat bij je past. Het is belangrijk voor het resultaat dat je doel positief geformuleerd wordt.OVER DE DIVERSE THERAPIEVORMEN
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Progressive Mental Alignment (PMA)
Oplossingsgerichte therapie
De gespreksmethodiek
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
ACT is een manier om mensen vaardiger te maken zodat ze om kunnen gaan met de dingen die in hun leven gebeuren. Het vergroot de psychologische flexibiliteit.
Eerst accepteren, dan kun je pas verder. Is dat niet vaak zo? Zo simpel, zo waar en tegelijkertijd soms zo lastig. “Acceptatie van de onvermijdelijke pijn... om tot een meer op waarden gericht leven te komen.” (Gijs Jansen/Tim Batink).
Het tweede is het commitment, de motivatie in jezelf om een doel na te streven. Iets te bereiken wat te maken heeft met het obstakel in je leven. “ACT richt zich eerder op de manier waarop iemand met de gedachte omgaat” (Gijs Jansen/Tim Batink)
De wijze waarop gewerkt wordt om iemands psychologische flexibiliteit te vergroten is gestoeld op 6 zuilen, het hexagon van ACT genoemd:
Acceptatie: je maakt ruimte voor vervelende ervaringen en laat los dat je hier controle over wil hebben. Hierdoor word je je ervan bewust dat je dingen doet die juist níet helpen en dat je zelf dingen in stand houdt die je niet wil.
Defusie: woorden of taalgebruik kan van grote invloed zijn op iemands gevoelens. Met behulp van oefeningen leer je om bewust met taal om te gaan. Veel oefeningen bevatten metaforen omdat je middels een metafoor een boodschap duidelijker kan overbrengen.
Het Bewuste zelf: flexibel omgaan met je zelf(beeld). Door middel van allerlei handvaten en oefeningen krijgt je beter zicht op hoe je denkt over jezelf en hoe je jezelf ziet. Daarbij leer je dat de oordelen die je over jezelf hebt, je verdere acties en gevoelens beïnvloeden.
Mindfulness: Er is aandacht voor het hier en nu. Niets is vanzelfsprekend en je doet geen dingen zonder er over na te denken. Je wordt je bewust van wat je denkt en voelt zonder dat dit je handelen beïnvloedt.
Waarden: Dat is stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven. Door je af te vragen welke waarden zijn dat voor jou zijn, je bewust van wat je drijft.
Toegewijde actie: je gaat investeren in je waarden. De acties die je onderneemt zullen je naar de waarden voeren waar je voor staat. Je kijkt hierbij niet alleen naar de weg er naar maar je kijkt ook hoe de weg eruit ziet zodat je weet wat je nodig hebt om over de weg te komen.
Progressive Mental Alignment (PMA)
PMA gaat er van uit dat alle ervaringen die een mens opdoet opgeslagen worden in de hersenen. De feiten worden opgeslagen in de cortex en de gevoelens in het limbisch deel. Het opslaan gebeurt in de vorm van clusters.
Bij nieuwe ervaringen zal het onbewuste brein razendsnel vergelijkingsmateriaal zoeken in de eerder opgeslagen clusters. Door dit vergelijken weet je zo snel dat een stoel een stoel, is ook al ziet hij er heel anders uit dan alle stoelen die je eerder hebt gezien. Behalve deze feitelijke kennis wordt er ook altijd een gevoel bij opgeroepen. “Elk stukje gegevens wordt gekoppeld aan een gevoel” (Joop Korthuis). Ervaringen kunnen heftige gevoelens oproepen.
Wat echter ook gebeurd, is, dat ervaringen verkeerd worden opgeslagen; zogenoemde bad clusters. Vervolgens zal een mens geloofssystemen kunnen ontwikkelen ter zelfbescherming.
Geloofssystemen, die eerder beschermend waren, kunnen later iemands hele leven bepalen en belemmeren en mogelijk ook zijn carrière en talenten.
Door PMA in te zetten leer je controle te krijgen over je gevoel en handelen. Daarnaast leer je te zien hoe, verkeerd opgeslagen clusters, in het onbewuste, je keuzes en welzijn beïnvloeden. De methodiek kijkt verder dan de hulpvraag. Er wordt gekeken wat het probleem is achter de hulpvraag.
Bij het teruggaan naar eerder opgedane ervaringen spelen zintuigen een grote rol. Door gebruik te maken van de zintuigen is het mogelijk om het gevoel te kunnen benoemen waar het om gaat. Als je kunt achterhalen wanneer de fysiologische reactie ontstaat, kun je beter achterhalen wat de oorzaak/trigger is geweest.
Oplossingsgerichte therapie
De oplossingsgerichte benadering is minder bezig met het probleem maar richt zich vooral op wat er goed gaat. Wat gaat goed in de situaties dat je het moeilijk hebt, wat lukt wel? Dat betekent vergroten en versterken van eigen vaardigheden zodat de cliënt in zijn kracht komt en kan groeien vanuit succeservaring.
Door ervan uit te gaan dat de cliënt de expert is, kun je samen op zoek naar krachten die in de cliënt liggen. De hulpverlener is als het ware het instrument, om met de juiste technieken de informatie boven te krijgen die de deskundige (de cliënt) al in huis heeft. Hiermee kan er gewerkt worden aan de doelen op de een manier die de cliënt eigen is.
De gespreksmethodiek
De kracht van de methodiek zit hem, in de eenvoud van de kern. Door het volgende citaat, wordt duidelijk dat de wijze van sturen op het proces essentieel is: “Sturen op het proces: JA! Sturen op de inhoud: NEE! (Irene Slaats, blz. 32). Dat vereist kennis, kunde en vaardigheid.”
Door het proces op de juiste wijze te doorlopen zal er bewustwording ontstaan. De cliënt zal in zijn eigen kracht komen. Het wordt een veranderingsproces ván de cliënt, dóór de cliënt, naar zijn doelen.
De cliënt ervaart een probleem dat overheerst. Dit wordt verwoord als probleemstelling. Het woord stelling draagt het risico in zich dat we hier in blijven hangen; we hebben het immers vastgesteld! Maar achter deze probleemstelling zit een hulpvraag, die we graag helder willen krijgen. Want achter de hulpvraag zit het probleem waar het echt om gaat. Op het moment dat dit duidelijk is, kan je werken aan waarden die belangrijk zijn voor de ander en doelen stellen die werkelijk leiden tot je einddoel. Het is waardevol om te achterhalen welke waarden iemand nastreeft. Het helpt je bijvoorbeeld om gedrag en van intentie te kunnen scheiden. Met de waarden kun je een doel formuleren wat bij je past. Het is belangrijk voor het resultaat dat je doel positief geformuleerd wordt.OVER DE DIVERSE THERAPIEVORMEN
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Progressive Mental Alignment (PMA)
Oplossingsgerichte therapie
De gespreksmethodiek
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
ACT is een manier om mensen vaardiger te maken zodat ze om kunnen gaan met de dingen die in hun leven gebeuren. Het vergroot de psychologische flexibiliteit.
Eerst accepteren, dan kun je pas verder. Is dat niet vaak zo? Zo simpel, zo waar en tegelijkertijd soms zo lastig. “Acceptatie van de onvermijdelijke pijn... om tot een meer op waarden gericht leven te komen.” (Gijs Jansen/Tim Batink).
Het tweede is het commitment, de motivatie in jezelf om een doel na te streven. Iets te bereiken wat te maken heeft met het obstakel in je leven. “ACT richt zich eerder op de manier waarop iemand met de gedachte omgaat” (Gijs Jansen/Tim Batink)
De wijze waarop gewerkt wordt om iemands psychologische flexibiliteit te vergroten is gestoeld op 6 zuilen, het hexagon van ACT genoemd:
Acceptatie: je maakt ruimte voor vervelende ervaringen en laat los dat je hier controle over wil hebben. Hierdoor word je je ervan bewust dat je dingen doet die juist níet helpen en dat je zelf dingen in stand houdt die je niet wil.
Defusie: woorden of taalgebruik kan van grote invloed zijn op iemands gevoelens. Met behulp van oefeningen leer je om bewust met taal om te gaan. Veel oefeningen bevatten metaforen omdat je middels een metafoor een boodschap duidelijker kan overbrengen.
Het Bewuste zelf: flexibel omgaan met je zelf(beeld). Door middel van allerlei handvaten en oefeningen krijgt je beter zicht op hoe je denkt over jezelf en hoe je jezelf ziet. Daarbij leer je dat de oordelen die je over jezelf hebt, je verdere acties en gevoelens beïnvloeden.
Mindfulness: Er is aandacht voor het hier en nu. Niets is vanzelfsprekend en je doet geen dingen zonder er over na te denken. Je wordt je bewust van wat je denkt en voelt zonder dat dit je handelen beïnvloedt.
Waarden: Dat is stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven. Door je af te vragen welke waarden zijn dat voor jou zijn, je bewust van wat je drijft.
Toegewijde actie: je gaat investeren in je waarden. De acties die je onderneemt zullen je naar de waarden voeren waar je voor staat. Je kijkt hierbij niet alleen naar de weg er naar maar je kijkt ook hoe de weg eruit ziet zodat je weet wat je nodig hebt om over de weg te komen.
Progressive Mental Alignment (PMA)
PMA gaat er van uit dat alle ervaringen die een mens opdoet opgeslagen worden in de hersenen. De feiten worden opgeslagen in de cortex en de gevoelens in het limbisch deel. Het opslaan gebeurt in de vorm van clusters.
Bij nieuwe ervaringen zal het onbewuste brein razendsnel vergelijkingsmateriaal zoeken in de eerder opgeslagen clusters. Door dit vergelijken weet je zo snel dat een stoel een stoel, is ook al ziet hij er heel anders uit dan alle stoelen die je eerder hebt gezien. Behalve deze feitelijke kennis wordt er ook altijd een gevoel bij opgeroepen. “Elk stukje gegevens wordt gekoppeld aan een gevoel” (Joop Korthuis). Ervaringen kunnen heftige gevoelens oproepen.
Wat echter ook gebeurd, is, dat ervaringen verkeerd worden opgeslagen; zogenoemde bad clusters. Vervolgens zal een mens geloofssystemen kunnen ontwikkelen ter zelfbescherming.
Geloofssystemen, die eerder beschermend waren, kunnen later iemands hele leven bepalen en belemmeren en mogelijk ook zijn carrière en talenten.
Door PMA in te zetten leer je controle te krijgen over je gevoel en handelen. Daarnaast leer je te zien hoe, verkeerd opgeslagen clusters, in het onbewuste, je keuzes en welzijn beïnvloeden. De methodiek kijkt verder dan de hulpvraag. Er wordt gekeken wat het probleem is achter de hulpvraag.
Bij het teruggaan naar eerder opgedane ervaringen spelen zintuigen een grote rol. Door gebruik te maken van de zintuigen is het mogelijk om het gevoel te kunnen benoemen waar het om gaat. Als je kunt achterhalen wanneer de fysiologische reactie ontstaat, kun je beter achterhalen wat de oorzaak/trigger is geweest.
Oplossingsgerichte therapie
De oplossingsgerichte benadering is minder bezig met het probleem maar richt zich vooral op wat er goed gaat. Wat gaat goed in de situaties dat je het moeilijk hebt, wat lukt wel? Dat betekent vergroten en versterken van eigen vaardigheden zodat de cliënt in zijn kracht komt en kan groeien vanuit succeservaring.
Door ervan uit te gaan dat de cliënt de expert is, kun je samen op zoek naar krachten die in de cliënt liggen. De hulpverlener is als het ware het instrument, om met de juiste technieken de informatie boven te krijgen die de deskundige (de cliënt) al in huis heeft. Hiermee kan er gewerkt worden aan de doelen op de een manier die de cliënt eigen is.
De gespreksmethodiek
De kracht van de methodiek zit hem, in de eenvoud van de kern. Door het volgende citaat, wordt duidelijk dat de wijze van sturen op het proces essentieel is: “Sturen op het proces: JA! Sturen op de inhoud: NEE! (Irene Slaats, blz. 32). Dat vereist kennis, kunde en vaardigheid.”
Door het proces op de juiste wijze te doorlopen zal er bewustwording ontstaan. De cliënt zal in zijn eigen kracht komen. Het wordt een veranderingsproces ván de cliënt, dóór de cliënt, naar zijn doelen.
De cliënt ervaart een probleem dat overheerst. Dit wordt verwoord als probleemstelling. Het woord stelling draagt het risico in zich dat we hier in blijven hangen; we hebben het immers vastgesteld! Maar achter deze probleemstelling zit een hulpvraag, die we graag helder willen krijgen. Want achter de hulpvraag zit het probleem waar het echt om gaat. Op het moment dat dit duidelijk is, kan je werken aan waarden die belangrijk zijn voor de ander en doelen stellen die werkelijk leiden tot je einddoel. Het is waardevol om te achterhalen welke waarden iemand nastreeft. Het helpt je bijvoorbeeld om gedrag en van intentie te kunnen scheiden. Met de waarden kun je een doel formuleren wat bij je past. Het is belangrijk voor het resultaat dat je doel positief geformuleerd wordt.
ADD / ADHD;Attention Deficit Disorder, een aandacht tekort stoornis met of zonder hyperactiviteit. Het grootste probleem is het onvermogen om aandacht en gedrag te regeluren. Dat betekent dat het bijv. lastig kan zijn om te plannen, om je te concentreren op werk of schoolwerk. Het kan lastig zijn je gedrag te reguleren waardoor je bijv. druk en impulsief gedrag kan laten zien. Dat kan van invloed zijn op je functioneren op school, je werk en in relaties. Ook kun je er lichamelijke klachten van ondervinden. Dat kan voor jou als persoon lastig zijn, het kan ook zijn dat je er als familielid last van ondervindt. Mijn begeleiding is erop gericht inzicht te krijgen in de processen die bij jou spelen en samen te kijken wat jou kan helpen bij of in de omgang met ADHD / ADD. Hierdoor wordt je weer meer eigenaar van je leven en reacties.
Agressie en boosheid; Het kan zijn dat je in situaties komt waarin je emoties je overnemen. Reacties die je geeft zijn buiten proportie en zorgen ervoor dat je meer problemen krijgt. Dat doet weer iets met je frustratie drempel en de wijze waarop je in het leven staat en hoe je over jezelf denkt. Dat kan gebeuren in je werk, on je gezin, in contact met vrienden en familie enz.Soms is er een verstoring in emoties ontstaan door ervaringen uit het verleden, of is deze manier van reageren ooit noodzakelijk geweest. Het kan zijn dat het je niet lukt om dit patroon te doorbreken en deze manier van reageren je handelen is geworden zonder dat je er invloed op hebt.Door samen te kijken wanneer je handelen je denken overneemt, kun je emoties gaan herkennen en nieuw gedrag gaan leren inzetten op het moment dat je daar nog controle over hebt. Samen kunnen we emoties uitpluizen en betekenis geven, zodat dingen je niet meer overvallen maar je weer in controle bent.
Angst en paniek; Angst kan alles overheersend zijn en (groot) psychisch lijden veroorzaken. In de meeste gevallen is angst echter een hele nuttige emotie met een positieve functie: het beschermt je bij gevaar en zorgt dat je kunt reageren in gevaarlijke situaties.Het risico bestaat dat je ervaringen van angst gaat koppelen aan nieuwe situaties en aan niet relevante situaties. Dat kan er voor zorgen dat je dingen niet meer doet. Het belemmerd je in je leven en ontwikkeling. Ook kan het zorgen dat je lichaam continue in staat van paraatheid of angst verkeerd. Wat kan zorgen voor ongezonde ontwikkelingen in je lichaam die klachten geven als een hoge bloedruk en hoofdpijn.In de behandeling gaan we kijken naar je angst, wanneer speelt hij op, waar komt hij vandaan en hoe kun je met kleine stapjes je los gaan koppelen van je angst en weer terugkomen in je kracht. Weer genieten van je leven zonder overspoeld te worden door angst. Want vaak ben je door angst zo bezig geweest met wat je niet meer wil dat je bent vergeten wat je wel wil en waar je van kunt genieten.
ASS, autisme; Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een ontwikkelingsstoornis vanuit een genetische kwetsbaarheid, waarbij in de interactie met anderen vaak het probleem ligt. Autisme heeft een hoge erfelijke factor, maar de omgeving is van grote invloed is op welke kenmerken (en mate) van autisme iemand laat zien. Anders gezegd, door de omgevingsfactoren waar haalbaar te passen kunnen de kenmerken van autisme veranderen.Hoe is het om autisme te hebben; mensen voelen zich anders, maar hoe dan? Het voelt bedreigend om bij anderen te zijn en mensen worden boos op je, waarom? “Moeilijkste voor mensen met autisme is de acceptatie.” (bron: Huppercollege autisme 2017).Omdat zij niet kunnen ordenen, zie je vaak rituelen, deze bieden duidelijkheid is de ongeordende wereld van de autist. Bij de behandeling is het van belang door te vragen; hoe autisme is voor de persoon, waar heeft hij behoefte aan en een gezamenlijk plan maken met het systeem.Autisme in de basis kun je niet veranderen, wel kunnen er vaardigheden worden gevonden en geleerd die het leven ermee makkelijker maken. Dat is erg persoongericht en zal maatwerk zijn.
Burn out; Een burn-out is heftig en heeft impact op je hele functioneren. We spreken van een burn-out als er minstens drie van de volgende klachten spelen: continu piekeren, vermoeidheid, voortdurend onrustig voelen, slaapproblemen, concentratie- en geheugenproblemen, opspelende emoties als huilen en boos worden, overprikkeling a.g.v. prikkels als mensen en geluiden, somberheid, angst en onzekerheid,. Daarnaast ervaren veel mensen ook lichamelijke klachten als, hoge bloeddruk, hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, rugpijn, maag/darm klachten en verlaagde weerstand.Als je deze signalen herkent maar er nog geen half jaar last van hebt, wacht dan niet en kom nu in acties. Zo kun je eerder weer grip krijgen op je leven.Op moment dat je een burn-out hebt, heb je te lang alle ballen in de lucht gehouden en heeft je lichaam te lang is staat van paraatheid verkeert. Het heeft zich niet meer kunnen ontspannen. Het proces van herstellen vraagt inzicht in wat maakt dat het zover heeft kunnen komen. Wat ga je anders doen en hoe ga je dat doen. Bij dit proces begeleid ik je graag.
Depressie; Soms kan een depressie een directe aanleiding hebben, zoals verlies, rouw, scheiding of een teleurstellende ervaring. Ook gebeurd het dat er geen duidelijke oorzaak of aanleiding is voor hoe jij je voelt. Het kan dan goed zijn om samen te kijken naar je gevoel en een levenslijn te maken. Wat ik vaak zie is dat er onbewust herinneringen zijn die een zware impact hebben op je huiidge welzijn en functioneren.Een depressie is als een deken die over je heen hangt en je belemmerd in alles. Het is belangrijk voor mensen om begrepen te worden. Mijn therapie is erop gericht je te horen en vervolgens patronen en ervaringen bloot te leggen die deze impact teweeg brengen zodat we tot nieuwe patronen en routines kunnen komen die je veiligheid bieden en je depressieve gevoelens weg drijven. Op die manier kom je weer in je kracht.
Faalangst; Bij faalangst ben je continu bang om niet te voldoen aan de verwachtingen die een ander van je heeft, of waarvan jij denkt dat een ander die van je heeft. Angst om te falen kan je belemmeren om dingen te doen. Dat kan gevoelens van angst oproepen, van frustratie maar ook van teleurstelling. Het kan leiden tot een voortdurend piekeren over problemen die mogelijk kunnen ontstaan. Dat leidt tot een vicieuze cirkel waar je moeilijk tot niet alleen uit kunt komen.Door samen te kijken welke situaties een blokkade oproepen en welke patronen en gevoelens (overtuigingen) hier voor jou spelen, leer je herkennen en erkennen. Wat ruimte geeft naar de volgende stap van doelen stellen en vervolgens proberen en doen. Ik wil je graag helpen om in je kracht te komen en de dingen te doen met vertrouwen en geloof in je zelf.
Hechting; Hechten doe je als baby en jong kind. Het is de band tussen jou en je ouders die in de eerste jaren ontstaat. Een niet goed verlopen hechting in je jeugd kan verdragende gevolgen hebben in je verdere leven. Het kan invloed hebben op de manier waarop je naar jezelf kijkt, je zelfbeeld. Het kan angsten maar ook depressieve gevoelens aanwakkeren. Het kan van invloed zijn op relaties die later aan gaat. Relaties met vrienden, een partner maar ook bijv. relaties en contacten in je vrije tijd en op je werk. Er kunnen hierdoor problemen ontstaan, waar je tegenaan loopt.Mogelijk herken jij jezelf hierin en wil je ontdekken wat dit betekent voor jou en hoe jij je hierin kunt ontwikkelen. Hier ondersteun ik je graag bij. We gaan samen kijken wat er in je jeugd heeft gespeeld en hoe dit nu van invloed kan zijn op je leven. Door inzicht te krijgen word je in staat gesteld zelf keuzes te maken.Hierbij maak ik onder andere gebruik van elementen uit de Basis trust methode van Nelleke Polderman. Het is een methode die wordt ingezet bij kinderen, jongeren maar ook volwassenen met hechtingsproblemen. Zij zijn het basis vertrouwen in zichzelf maar zeker in hun omgeving en de ander kwijt geraakt. Basis trust gaat er vanuit dat door de ander te zien en dit op kenmerkende wijze te laten merken. Het vertrouwen in zichzelf weer kan groeien. Het zelfbeeld wordt sterker en mensen kunnen patronen die ze hebben ontwikkelt gaan zien en ontdekken of deze patronen leiden naar waar ze willen komen. Je leert invloed te hebben op je eigen leven. Ook aspecten uit de schematherapie en transactionele analyse kunnen zeer helpend zijn bij hechtingsproblemen.
Stress en spanning; Iedereen heeft het druk, druk tegenwoordig. Je hoort het mensen zeggen en je merkt het in het dagelijks leven. Onze ambities en wensen lijken geen grenzen te kennen. Dat maakt dat we druk ervaren en er kan een moment komen t dat het niet meer lukt de stress af te schalen, blijft een lichaam in de stress stand.Het lichaam blijft in staat van paraatheid onder invloed van de hormonen adrenaline en noradraline. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam klaar is voor een vecht of vlucht reactie. Dat zorgt voor een hogere bloeddruk, snellere hartslag gespannen spieren, het zweet breekt je uit, maar ook je spijverteringstelsel gaat in de rust stand en bloed trekt weg uit plekken war het nu niet zo hard nodig is om het op noodzakelijke plekken weer in te zetten.Wat later geeft je hypofyse het stress hormoon af, cortisol, wat ervoor zorgt dat je stofwisseling weer hard aan de slag gaat en je bloedsuikerspiegel omhoog gaat zodat je energie hebt om met de stressvolle situatie aan de slag te gaan. Op moment dat beide langdurig aanhouden kan dit zorgen voor lichamelijke klachten, gedrag wat je liever niet zou zien als, veel roken, drinken en ongezond eten. Uiteindelijk bestaat het gevaar op een burn out.
Vastlopen; een bijna continu gevoel van ontevredenheid. Een gevoel van spanning, van een last waar je de vinger niet op kunt leggen. Dingen op de automatische piloot doen, zonder dat je echt tevreden bent. Er is iets in je leven waar je niet tevreden mee bent. De dingen gaan niet zoals je wil. Het lukt je maar niet om dat spiraal te breken en het lukt je niet om helder te krijgen waar je last van hebt. Het lukt je niet te zien waar je nu wel naar op zoek bent. Wat je echt gelukkig zou maken. Je weet alleen dat het niet goed is, daar loop je vast. Het lukt je niet deze negatieve spiraal te doorbreken.
Samen wil ik met je in gesprek om te kijken waar het pijnpunt zit. Wat streef je na en hoe kun je dit vorm geven. Wat heb je nodig iom weer in de positieve flow te komen. Dat hoeven geen grootse veranderingen te zijn. Het is vooral iets wat bij jou past en wat voor jou werkt. Jij bent ten slotte de hoofdpersoon in jou leven.
Trauma; veel mensen maken iets vervelends mee in hun leven. Vaak kunnen mensen hier zelf of met hulp van naasten weer bovenop komen en het verwerken. Zij houden greep op hun leven. Dat geldt alleen niet voor iedereen.Sommigen hebben het nodig om samen met een professional te kijken welke impact de ervaring heeft op hun functioneren en hoe ze hier een positieve wending aan kunnen geven. Daar zou ik je tijdens de therapie graag bij ondersteunen, zodat je de ervaringen kunt verwerken en ze achter je kunt laten.Ervaar je klachten die het gevolg zijn van een ingrijpende gebeurtenis die je hebt meegemaakt en zou je graag verder gaan met je leven, maar weet je niet goed hoe? Neem in dat geval gerust contact met me op. Je bent hiervoor bij mij van harte welkom.
Verslaving; verslaving kan optreden op diverse gebieden, in het begin heb je er vaak weinig last van. Het kan juist zijn dat het je iets (tijdelijks) positiefs oplevert. Een fijn gevoel, afleiding en niet aan problemen hoeven te denken, een kick enz. Dat maakt het zo gevaarlijk. Je geniet van iets en ineens is het een probleem.Een probleem dat overheerst en invloed heeft op je dagelijks leven. Op je werk, op je financienen, op je vriendschappen en relaties. Dat positieve maakt dat je zo lang doorgaat tot de verslaving de macht over je neemt. Je denkt heel lang dat je wel kunt stoppen met gebruiken, te gamen, of te kijken. In de praktijk lukt dat echter niet meer zo goed of helemaal niet. Dan is het moment daar dat je kunt spreken van een verslaving.De eerste stap naar verandering is erkennen dat je een probleem hebt en dat je iets wil veranderen. Door het bespreekbaar te maken kan er gewerkt worden aan verbetering en omgaan met. Herken jij je in onderstaande neem dan gerust contact met me op. Samen kunnen we kijken waar je verslaving ligt en welke kant je op wil. Hierbij vind ik niets vreemd om te bespreken.
Omgaan met ziekte of handicap; Je leven liep op rolletjes en jij stond er midden in. Dan ineens verandert je leven, door een ziekte een chronische handicap, een ingrijpende verandering. Bij de mensen om je heen gaat het leven door. Bij jou wordt het overheerst door zorgen en piekeren. Je komt hier niet uit, het vreet energie en je krijgt er nog meer klachten van en je ziet het alleen maar bergafwaarts gaan.Door naar je te luisteren kun je eerst stoom afblazen over alles wat er is gebeurd. Vervolgens kijken we samen welke impact het heeft op je leven en waar je grootste vragen en behoeftes liggen. Ik ondersteun je bij het zoeken naar controle ver de gedachten die je overspoelen, waar mogelijk acceptatie van de problemen die zich voordoen en terugvinden van je kracht om de problemen aan te gaan.
Rouw en verdriet; verdriet en verlies overspoelen je enlaten een grote leegt, ik ondersteun je graag in dit proces. Hierbij maak ik gebruik van de zienswijze van Manu Kierse.
De tarieven voor therapie en coaching bij Psycholoog Groesbeek voor 2021 vind je hieronder. Je hebt voor mijn hulp geen verwijsbrief nodig van huisarts of specialist. Je kunt dus gewoon zelf een afspraak maken. Momenteel is er geen sprake van een wachtlijst, waardoor je op korte termijn terecht kunt.
Tarief
Het tarief per consult (60 minuten) bedraagt € 80,00.
NB: Voor studenten en voor personen in de bijstand hanteer ik een aangepast tarief van € 70,00 per consult.
Vergoeding
De consulten vallen onder de noemer counseling. Doordat ik ben aangesloten bij de NFG en het RBCZ, worden deze (deels) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering onder de noemer complementaire (of alternatieve) zorg. Een voordeel hiervan is dat behandelingen dus niet verrekend worden met het verplichte eigen risico.
Via onderstaande link kun je nagaan welke vergoedingen jouw zorgverzekering verstrekt:
NVPA - Overzicht vergoedingen 2021
Betaling
Het verschuldigde bedrag dien je binnen 14 dagen na afspraak over te maken, je ontvangt hiervoor een factuur.
Ben je verhinderd of wil je een afspraak afzeggen?
Afspraken kunnen tot 24 uur van te voren kosteloos geannuleerd of verzet worden. Bij annulering binnen 24 uur wordt de behandeling in rekening gebracht omdat het niet waarschijnlijk is dat ik binnen deze tijd nog een nieuwe afspraak kan maken. Dit is een regel die is afgesproken binnen de beroepsvereniging.
Belangrijke registratienummers
Registratienummer NFG: 9215
Licentiecode RBCZ: 200504R
AGB code praktijk: 90067897
AGB code therapeut: 90108870
BIG registratienummer: 69046706330
KvK nummer: 75248727