Bureau Jip
Elly van Driel
Oostdijk 2, 3241 CN Middelharnis
BUREAU JIP EEN STEUNTJE IN JE RUG
Bureau JIP begeleidt jonge mensen die, om wat voor reden dan ook, geremd worden in hun ontwikkeling.
SCHOOL
Wij helpen leerkrachten, ouders en andere professionals en leidinggevenden van sport- en jeugdverenigingen met het begeleiden van kinderen die het moeilijk hebben. Dit doen we door middel van gesprekken, tranenkoffers, trainingen op school, en teambijeenkomsten.
CURSUS ‘EMOTIES EN GEWICHT’
Omgaan met stress en ook nog…
Elly van Driel
BUREAU JIP EEN STEUNTJE IN JE RUG
Bureau JIP begeleidt jonge mensen die, om wat voor reden dan ook, geremd worden in hun ontwikkeling.
SCHOOL
Wij helpen leerkrachten, ouders en andere professionals en leidinggevenden van sport- en jeugdverenigingen met het begeleiden van kinderen die het moeilijk hebben. Dit doen we door middel van gesprekken, tranenkoffers, trainingen op school, en teambijeenkomsten.
CURSUS ‘EMOTIES EN GEWICHT’
Omgaan met stress en ook nog je gewicht beheersen?
OPVOEDEN, HOE DOE JE DAT
Tijdens de vier bijeenkomsten praten we samen over gevoelens en gedrag, grenzen en je eigen pijn, normen en waarden en hoe je je stress de baas kan worden.
Een heel interessante cursus!
GESCHEIDEN OPVOEDEN
Na een scheiding verandert er veel voor ouders én kinderen. In zo’n heftige periode, maar ook erna kan je wel wat tips gebruiken. Ook contact met andere gescheiden ouders kan fijn en goed zijn.
GROOTOUDERS VAN ‘GESCHEIDEN KLEINKINDEREN’
Voor een kind, wiens ouders gescheiden zijn, blijft het plekje bij opa en oma vaak vertrouwd en veilig. Laat dat zo blijven!
RUIM JE HOOFD OP
Door middel van de MatriXmethode ruimen we met elkaar het hoofd op. Wat een verademing!
METHODIEKEN
Bureau JIP hanteert verschillende methodieken om met bepaalde ervaringen om te kunnen gaan. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), CGT (Cognitieve gedragstherapie), Neurofeedback, K.I.E.S, Axenroos, Hartcoherentie, Helende verhalen, MatriXmethode, Vriendenprogramma, Alle Sterren van de Hemel. Voor de volledigheid lichten we een aantal van deze methodes toe:
EMDR (Eye Movement Densitization and Reprocessing) is een psychotherapie, ontwikkeld door Francine Shapiro, en bedoeld voor mensen en kinderen met traumatische ervaringen. Het is gebaseerd op de theorie dat bepaalde gebeurtenissen opgeslagen zijn in relatief geisoleerde gedeeltes in het brein. Het is niet wetenschappelijk vastgesteld hoe oogbewegingen therapeutisch resultaat oplevert, maar metastudies zijn zodanig positief dat de World Health Organization (in 2013) EMDR als een van de twee technieken voor trauma bij kinderen aanbeveelt (naast CGT, cognitieve gedragstherapie).
NEUROFEEDBACK
Hoewel het mechanisme achter neurofeedback niet wetenschappelijk is vastgelegd, wordt neurofeedback wel aanbevolen door de American Society of Pediatrics voor kinderen met ADHD. Er worden sensoren op het hoofd geplaatst net als met een EEG-scan (electroencephalography). De cliënt zit achter de computer een filmpje te kijken (of een muziekje te luisteren). Meten de sensoren dan extra activiteit, dan stopt het filmpje heel kort. De hersenen doen dan extra hun best te focussen. Het filmpje gaat dan weer verder, totdat de sensoren weer extra activiteit meten, dan stopt het filmpje weer en de hersenen focussen dan weer. Op deze manier train je de hersenen te focussen. Een mogelijk alternatief voor neurofeedback is CGT (cognitieve gedragstherapie, eveneens te volgen bij Bureau JIP).
Kinderen In Echtscheiding Situaties (KIES) is een programma dat kinderen helpt om om te gaan met de ingrijpende gebeurtenis die een echtscheiding voor ze kan zijn. Het kind staat centraal.
Onderzoek naar de effecten van K.I.E.S.
De Axenroos is afgeleid van de Roos van Leary. Het gaat erom dat kinderen ontdekken, dat je bijvoorbeeld soms als een schildpad kan reageren als je je bang voelt. Je trekt je dan terug. Andere kinderen vertonen bij een bang gevoel het gedrag van een steenbok: ze slaan en schoppen. Soms is het handig om initiatief te tonen, zoals een leeuw dat kan. Op een ander moment kan het gewoon handig zijn om als een kameel maar gewoon te volgen. Kinderen leren door middel van de Axenroos, dat alle gevoelens oké zijn, en dat bepaald gedrag soms handig is, en soms gewoon niet.
WIJ BEGELEIDEN JONGE MENSEN DIE
- nare gedachten over zichzelf hebben, zoals ‘ze moeten mij weer hebben’ of ‘ik kan ook niets goed doen’
- faalangstig zijn, blokkeren bij toetsen, presentaties, spreekbeurten
- zich verdrietig, bang, of eenzaam voelen
- geadopteerd zijn, of in een pleeggezin wonen
- gescheiden ouders hebben
- zich naar voelen, zonder te weten waarom
- niet goed weten hoe ze vrienden moeten maken
- teruggetrokken zijn of juist een claimend gedrag vertonen
- een kort lontje hebben
- van slag zijn van veranderingen
- zich anders voelen dan anderen
- last hebben van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn
- nare ervaringen hebben en erover willen praten of tekenen of spelen
- nare ervaringen hebben en er juist niet over willen praten
WE BEGELEIDEN OUDERS DIE
- gescheiden zijn
- rouw ervaren
- met de handen in het haar zitten
- nare dingen hebben ervaren
- even een steuntje in de rug nodig hebben
Door onze begeleiding gaan mensen zélf aan de slag. Ze gaan ervaren dat ze helemaal oké zijn, en dat sommige dingen moeilijk kunnen zijn.
Samen met de ouders kijken we wat goed is voor hun kind. Medewerking van de ouders is onmisbaar. Ouders kennen hun kind als geen ander. Daarom hebben we graag intens contact met de ouders: een intakegesprek vooraf, daarna regelmatig oudergesprekken, emailcontact. We staan open voor feedback.
Bij JIP is je verhaal veilig. Juist als je kind/jongere bent!
INVESTERING EN VERGOEDING
Bureau JIP is geregistreerd bij de NFG (VPMW) én bij het RBCZ. Dat betekent dat verschillende ziektekostenverzekeraars de begeleiding (gedeeltelijk) vergoeden, vanuit hun aanvullende verzekeringspakket. Bij de zorgverzekeraar valt deze vergoeding onder de noemer ‘alternatieve gezondheidszorg’
Klik hier voor de lijst van zorgverzekeraars die Bureau JIP (voor een deel) vergoeden.
Ook zorgverzekeraar Agis vergoedt (deels) de K.I.E.S.-begeleiding.
Het registratienummer van het NFG is 5705146501. Zie de website van de NFG.
De AGB-code van Bureau JIP is 90-50036.
BTW.nummer: NL8196.17.167.BO1