Breinblinker
Naomi Varekamp
P. A. de Genestetlaan 4a, 3221 VP Hellevoetsluis
Is het brein van u of uw kind uit balans? Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van klachten zoals concentratieproblemen, slaapproblemen, prikkelgevoeligheid, rusteloosheid, vermoeidheid, stress, somberheid of angsten. Bij Breinblinker wordt middels neurofeedbacktherapie de hersenactiviteit getraind waardoor de hersenen weer in balans komen. Klachten zullen dan verminderen of zelfs verdwijnen. Aan de hand van een intake en QEEG-meting wordt een persoonlijk behandelprotocol opgesteld afgestemd op het…
Naomi Varekamp
Is het brein van u of uw kind uit balans? Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van klachten zoals concentratieproblemen, slaapproblemen, prikkelgevoeligheid, rusteloosheid, vermoeidheid, stress, somberheid of angsten. Bij Breinblinker wordt middels neurofeedbacktherapie de hersenactiviteit getraind waardoor de hersenen weer in balans komen. Klachten zullen dan verminderen of zelfs verdwijnen. Aan de hand van een intake en QEEG-meting wordt een persoonlijk behandelprotocol opgesteld afgestemd op het individu.
Naomi Zijl-Varekamp is de praktijkhouder van Breinblinker. Zij is afgestudeerd kinder- en jeugdpsycholoog (Universiteit Leiden) en heeft veel praktijkervaring opgedaan in de behandeling en diagnostiek van kinderen met leerproblemen. In 2014-2015 heeft zij de opleiding ‘Brain Therapy’ (Hogeschool Zuyd) gevolgd, waarna zij in 2016 is gestart met haar neurofeedbackpraktijk.
Opleidingen en cursussen
- Ups and downs in gezinsrelaties
- Autisme
- Beter bij de les Coach
- Executieve functies
- Brain Therapy
- Diagnostiek van rekenproblemen en dyscalculie
- Intelligentieonderzoek bij kinderen en adolescenten
- Dyslexie bij co-morbiditeit
- Dyslexie voor (mede)behandelaars
- Master Kinder- en Jeugdpsychologie, Universiteit Leiden
- Bachelor Psychologie, Universiteit Leiden
Wat is neurofeedbacktherapie?
Neurofeedbacktherapie is simpel gezegd een training van de hersenen. De behandeling is gebaseerd op het gegeven dat bepaalde psychische klachten gepaard gaan met afwijkende hersengolven. De manier waarop feedback gegeven wordt, werkt volgens het bekende leerproces van operant conditionering. Door directe feedback te krijgen op één van je eigen hersengolven tijdens het kijken van een film of animatie, verandert de hersenactiviteit. Eerst alleen tijdens de sessies, maar bij regelmatig trainen ook in het dagelijks leven. Klachten worden hierdoor verminderd.
Een persoonlijk behandelprotocol aan de hand van QEEG
De basis van een behandeltraject met neurofeedbacktherapie is een uitgebreid QEEG onderzoek. Dit is een meting van de hersenen in verschillende condities waarbij op het hoofd een mutsje met meerdere elektroden wordt bevestigd. Zo kan van verschillende hersengebieden worden gemeten hoe actief ze zijn.
De afwijkingen die in de hersenactiviteit terug te zien zijn hangen meestal samen met de moeilijkheden die in het dagelijks leven worden ervaren. Wanneer er sprake is van concentratieproblemen is er bijvoorbeeld meestal veel trage hersenactiviteit te zien.
Als uit het QEEG onderzoek is gebleken dat de klachten te verklaren zijn door de hersenactiviteit kan gestart worden met neurofeedbackbehandeling. Het doel van de neurofeedbackbehandeling is het in balans brengen van de hersenactiviteit, waardoor in het dagelijks leven meer balans wordt ervaren.
De behandeling
Tijdens de behandeling zit je in een comfortabele stoel en kijk je naar een beeldscherm. Voorafgaand worden meestal drie elektroden geplakt, waarvan één elektrode op de trainingslocatie. De elektroden meten de hersenactiviteit en op basis daarvan wordt feedback gegeven. Op momenten dat de hersenen de juiste activiteit vertonen, is de film volledig in beeld en krijgt het brein positieve feedback, maar op momenten dat de hersenen even niet het gewenste doen, verdwijnt de film langzaam uit beeld en krijgt het brein negatieve feedback. De hersenen zijn erg gevoelig voor beloning. Met name door de terugkerende positieve feedback zal er een leerproces ontstaan.
Na meerdere, wekelijkse neurofeedbacksessies worden de veranderingen die optreden in de hersenen ook merkbaar in het gedrag. Na 10 á 15 sessies zullen we de voortgang met elkaar evalueren. Gemiddeld zijn er 30 behandelingen nodig om de behaalde resultaten vervolgens ook blijvend te laten zijn.
- ADD
- ADHD
- Angst
- Autisme
- Burn-out
- Concentratieproblemen
- Depressie
- Dyslexie
- Geheugenproblemen
- Leerproblemen
- Migraine, Hoofdpijn
- Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), Whiplash, Beroerte
- Overprikkeling
- Slaapproblemen
- Stress
- Tinnitus, oorsuizen
- Vermoeidheid
Voor een behandeling bij Breinblinker is een gestelde diagnose niet nodig. Is er bijvoorbeeld sprake concentratieproblemen, maar zijn deze problemen niet dermate ernstig dat er sprake is van ADHD? Of heb je liever geen diagnose? Dat is geen probleem. Wij inventariseren tijdens de intake vooral de klachten die je ervaart. Op basis van een hersenmeting onderzoeken wij vervolgens of deze klachten terug te zien zijn in de hersenactiviteit.
Neurofeedback is ook geschikt voor mensen die hun vaardigheden en prestaties willen verbeteren. Dat zijn bijvoorbeeld sporters, studenten of zakenmensen.
Om te informeren of Breinblinker iets voor je kan betekenen, kunt je altijd contact opnemen.
Behandelingen op de locatie in Hellevoetsluis zijn mogelijk op dinsdag.
Behandelingen op de locatie in Delft zijn mogelijk op woensdag en vrijdag.
Breinblinker is aangesloten bij de beroepsvereniging de NFG. Naomi Zijl-Varekamp is tevens geregistreerd bij het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). De metingen en behandelingen van Breinblinker kunnen deels vergoed worden wanneer je een aanvullende verzekering hebt. Deze vergoeding is mogelijk door de registratie bij de NFG.