Wim Weerdenburg Therapie en Supervisie
Wim Weerdenburg
Rivium vierde straat 7, 2909 LJ Capelle aan den IJssel
Hoe het leven loopt
Mijn weg begint op een hobbel. Ik was veertien, mijn ouders gingen scheiden en het tuinbouwbedrijf van de familie ging failliet. Maar met mij ging alles goed. Beetje voetballen, beetje school, niks aan de hand. Ik deed alsof er niets aan de hand was en zeilde vrij onopgemerkt en onopmerkzaam door mijn tienerjaren.
Mijn studie: rechten. De reden: geen idee, geen alternatief.
Toen ging het (gelukkig) mis
Op mijn eenentwintigste ging het dan toch mis. Behoorlijk…
Wim Weerdenburg
Hoe het leven loopt
Mijn weg begint op een hobbel. Ik was veertien, mijn ouders gingen scheiden en het tuinbouwbedrijf van de familie ging failliet. Maar met mij ging alles goed. Beetje voetballen, beetje school, niks aan de hand. Ik deed alsof er niets aan de hand was en zeilde vrij onopgemerkt en onopmerkzaam door mijn tienerjaren.
Mijn studie: rechten. De reden: geen idee, geen alternatief.
Toen ging het (gelukkig) mis
Op mijn eenentwintigste ging het dan toch mis. Behoorlijk mis zelfs, ik stopte met mijn studie en begon een traag traject op weg naar mezelf. Ik werd chauffeur op een taxi en touringcar en zocht verdieping, de confrontatie met mezelf.
Ik deed yoga, Tai Chi, Gi Gong en Aikido. Allemaal fysieke activiteiten die heel dicht op je innerlijk zitten. Sporten en bewegen is belangrijk voor mij en ik merkte dat het een goede manier was om aan mezelf te werken.
Vanuit mezelf
Na een aantal jaar wist ik inmiddels goed wat ik wilde en verwachtte van mezelf in het leven, pakte ik de studie, in deeltijd, weer op. Mijn interesses: filosofie en psychologie. En ik wist: ik ben een man van de praktijk.
Sinds dat moment ben ik onophoudelijk in opleiding: van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening naar een vierjarige opleiding tot Gestalttherapie en een tweejarige opleiding tot Ervaringsgericht Supervisor.
Zo werk ik
De basis van het werk is ‘ken uzelf’. Klinkt makkelijk, is het geenszins. Het is moeilijk om te weten wie je bent, wat je wilt en wat belangrijk voor je is.
Het is moeilijk trouw te blijven aan wat je in basis jou maakt. Ik ben er van overtuigd dat als je jezelf kunt zien, helemaal zoals je bent en met milde blik, je altijd goed voor jezelf en de mensen om je heen kunt zorgen.
Gestalttherapie
Gestalttherapie werkt in het hier en nu. Om te beginnen bij het zien, horen en begrijpen van jezelf. Je lichaam liegt niet – veel mensen stappen over pijn heen, slapen vermoeidheid ‘er wel even uit’ en proberen die knoop in hun buik gewoon niet te voelen. Terwijl het allemaal signalen zijn, bedoeld om je te helpen. Je merkt in de behandeling dat de ervaring van wat er in het hier en nu gebeurt heel belangrijk is.
Dat ik er, als behandelaar, uit put, je indrukken geef, reacties op jou en wat je doet. Cliënten vinden dat bijna altijd heel plezierig, het is concreet, je kunt iets doen en het helpt je al heel snel jezelf heel anders te zien. Daarbij werkt de therapie zoals dat heet ’systemisch’, oftewel: een probleem heb je niet alleen. Je bent wie je bent met de mensen om je heen.
In het werk betrekken we je omgeving dan ook actief in onze gesprekken. Omdat de manier van werken misschien nieuw is, en vooral omdat het zo plezierig en diepgaand werkt, laat ik cliënten er meteen in het eerste gesprek al een beetje kennis mee maken. Dan leer je mij ook kennen en kun je goed besluiten of het bij je past.
Kwalificaties Wim Weerdenburg
Opleidingen
- Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Haagse Hogeschool
- Opleiding tot (gezins)Gestalttherapeut, Kempler Instituut Nederland
- Opleiding tot Ervaringsgericht Supervisor, Kempler Instituut Nederland
Workshops en cursussen
- Opleiding Traumaverwerking (E.M.D.R.)
- Ontwikkelingspsychologie (KIN)
- Psychopathologie en Psychodiagnostiek DSM IV(KIN)
- Medische Basiskennis (RING)
Kwalificaties
- Gestalttherapeut NVAGT en EAGT(Nederlands-Vlaamse Associatie Gestalttherapie en Gestalttheorie en de European Association for Gestalt Therapy
- Supervisor LVSC(Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching
De volgende therapieën worden gegeven:
- Relatietherapie
- Gezinstherapie
- Burnout en stresstherapie
- Trauma(E.M.D.R.)
- Angsten en spanningen
- Depressie en lustelooheid
- Zingevingsvragen
- Supervisie
Het eerste gesprek duurt 60 minuten. Die tijd heb ik nodig om een aantal zaken goed te bespreken. Om te beginnen krijg je de ruimte je verhaal te doen. Ik vraag waarschijnlijk op punten of je iets toe wilt lichten, of dat je mij ergens meer over wilt vertellen. Dat hoeft niet perse over je klacht te gaan, ik wil je ook als persoon leren kennen.
Ik vraag je ook waarom je nú komt. Nu, op dit moment, en niet een half jaar geleden, of nog wat later. Wat speelt er nu? Loop je over? Of heb je rust?
Het gaat niet alleen over je klacht
Ik besteed tijd om je te leren kennen. Dat is belangrijk om precies die mix aan technieken te kunnen selecteren waar jij, of jullie, bij gebaat zijn. Het gaat dus niet alleen om je klacht. Het gaat over jou.
Als je in de wervelwind van een probleem of vraagstuk over je leven zit lijkt het alsof je niets anders bent dan dat probleem of die vraag. Dat is niet zo. Je hebt veel meer kwaliteiten tot je beschikking dan je nu waarschijnlijk ziet. Ik ga die kwaliteiten gebruiken.
Verandering en acceptatie
Veel van ons werk staat in het teken van verandering. Door dingen anders te doen of anders te zien hervind je ook perspectief op jezelf. Aan de andere kant; er zijn ook zaken die je niet kunt veranderen. Je leert te accepteren dat ze zijn zoals ze zijn en je daar dus niks aan doet.
Jij en de klacht
Dat ik meer wil weten over jouw persoon heeft alles te maken met de behandeling. Waarschijnlijk herken ik je klacht vrij snel en weet ik welke verschillende methoden en technieken er bestaan om het te behandelen. Welke van die methoden, of welke combinatie, ik ga gebruiken voor jou hangt van jou af. Wat ligt je het beste? Wat bereikt het beste resultaat? Om dat te bepalen, moeten ik jou dus ook leren kennen buiten de klacht om.
Een richting
Overigens werk ik niet met een afgebakende diagnose. De ervaring leert dat een zwart/wit indeling van klachten en behandelingen het succes eerder in de weg staat dan helderder maakt. Liever heb ik het over een richting, een thema, waarop jouw klachten betrekking hebben.
Als dat thema, die richting en het werk duidelijk zijn zal ik je vragen naar je motivatie. Het gaat niet vanzelf en mijn cliënten moeten willen werken voor resultaat. Dat is een afspraak die we redelijk officieel met elkaar maken.
Ankerpunten
Hoe de behandeling er precies uit gaat zien verschilt enorm per klacht en persoon. Maar, er is wel een vaste benadering van de functie van onze sessies en de rest van het werk. Want het gebeurt niet tijdens de behandeling - jouw groei, de verandering - maar in de tijd ertussen. De behandelingen zijn ankerpunten waarop we reflecteren en vooruitkijken. Ik geef je inzicht en perspectief. Je merkt dat die sessies van jou zijn. Dat jij kunt bepalen welke zaken belangrijk zijn.
In de regel - maar dat hoeft niet altijd - geef ik je werk mee voor komende periode. Dat kunnen oefeningen zijn, opdrachten of taken.
Op eigen benen
De behandeling is gericht op autonomie. Je hoeft niet klachtenvrij te zijn om het gevoel te hebben dat je het zelf weer kunt. Overigens houd ik wel graag contact met je van tijd tot tijd - je bent geen nummer voor mij - ook niet als de behandeling voorbij is.
De volgende therapieën worden gegeven:
- Relatietherapie
- Gezinstherapie
- Burnout en stresstherapie
- Trauma(E.M.D.R.)
- Angsten en spanningen
- Depressie en lustelooheid
- Zingevingsvragen
- Supervisie
Praktische informatie
- Gehele week open, ook in de avond en zaterdagochtend
- Huisbezoek mogelijk
- Geen wachtlijst
- Vergoedingen mogelijk mits aanvullend verzekerd
- NVAGT en LVSC geregistreerd Gestaltstherapeut en Supervisor
- Leertherapie mogelijk
- Supervisie
AGB-code Praktijk 90-012418
AGB-code Zorgverlener 90-033445
lid van de NVAGT
LVSC Lidmaatschapsnummer 11162
RBNG Licentienummer 901043R