Praktijk Lisette Dierick
L. Dierick
Brugakker 6816, 3704RT Zeist
Ik ben LISETTE DIERICK, en ik ben gespecialiseerd in EFT-relatietherapie en individuele begeleiding
Visie - Combinatie van Boeddhisme en humanistische psychotherapie
In mijn begeleiding integreer ik westerse therapeutische methodieken in een eigentijds, westers spiritueel kader. Boeddhistische leraren hebben mij geïnspireerd om te leven met een diepe vriendelijkheid voor alles wat er bestaat. Een diep besef dat alles (ook jij en ik) in essentie goed is zoals het is. Dat doorzien is…
L. Dierick
Ik ben LISETTE DIERICK, en ik ben gespecialiseerd in EFT-relatietherapie en individuele begeleiding
Visie - Combinatie van Boeddhisme en humanistische psychotherapie
In mijn begeleiding integreer ik westerse therapeutische methodieken in een eigentijds, westers spiritueel kader. Boeddhistische leraren hebben mij geïnspireerd om te leven met een diepe vriendelijkheid voor alles wat er bestaat. Een diep besef dat alles (ook jij en ik) in essentie goed is zoals het is. Dat doorzien is al het begin van werkelijke vrijheid en echt geluk.
Wie ben ik?
Ik ben geboren in 1954 (België) en opgeleid aan de universiteit van Leuven waar ik orthopedagogie en psychologie studeerde. Al mijn hele leven vind ik mensen onnoemelijk interessant: wat hen beweegt, hoe ze zijn, en zeker hoe ze in relatie zijn. Het geeft mij veel voldoening als ik mensen kan helpen om liefdevollere verbintenissen aan te gaan en gelukkiger te zijn met elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat het direct en indirect bijdraagt aan een betere wereld.
Mijn werk is daarom mijn passie. Ik kan er mijn interesse, mijn verwondering, gevoeligheid en helderheid in kwijt. Ook mijn creativiteit kan er volop aan bod komen, ofschoon ik die ook graag vorm geef in hout, steen en vilt.
Ik heb ruim 20 jaar een eigen praktijk. Mijn hart en interesse volgend, heb ik me gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die problemen hebben in hun partnerrelatie. Ik ontdekte de grote waarde van EFT-relatietherapie (Emotionally Focused Couple Therapy), een revolutionaire, nieuwe vorm van relatietherapie, die zeer succesvol is.
Ik ben inlevend, begripvol, en zonder oordeel. Ik kan direct zijn in mijn communicatie, en ik ga snel “to the point”. Mensen vinden mij toegewijd en zorgvuldig, en ik sta bekend om mijn heldere analyses.
WO opleiding
Ik ben opgeleid aan de universiteit van Leuven waar ik orthopedagogie en psychologie studeerde.
Werk en eigen geschiedenis
Na mijn afstuderen werkte ik geruime tijd als orthopedagoge, als psycho-pedagogisch adviseur en als docente. Mijn verhuizing van België naar Nederland betekende een ommekeer in mijn carrière. Ik stapte over naar de automatisering, waar ik met veel plezier eerst doceerde en later een management-functie had. Een flinke burnout maakte een eind aan die carrière en mijn leven nam weer een nieuwe wending. Extra opleidingen en een eigen praktijk volgden.
Postacademische opleidingen
Zijnsoriëntatie
Zoekende naar wat mij kon helpen, kwam ik in 1995 in contact met Zijnsoriëntatie, een goed doordachte levensvisie die oosters Dzogchen-Boeddhisme en westerse psychotherapeutische kennis bij elkaar brengt. Deze visie heeft mij diep geraakt en geïnspireerd, zowel in mijn persoonlijk leven als bij het begeleiden van mensen.
Waar ik sindsdien van doordrongen ben is het besef dat alles wat er bestaat zijn eigen bestaansrecht heeft. En dat “verzoening” met jezelf en met alle aspecten van het leven zoals het op jouw pad komt, de kern is. Vandaaruit is het wel degelijk mogelijk om je te ontwikkelen en te groeien, om te ‘werken’ aan jezelf en aan je relatie.
Na mijn afstuderen aan deze postacademische opleiding tot professioneel Zijnsgeoriënteerd begeleider startte ik mijn eigen praktijk. Ook werkte ik een aantal jaren parttime aan de School voor Zijnsoriëntatie.
EFT relatietherapeut
Mijn hart en interesse volgend, heb ik me gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die problemen hebben in hun partnerrelatie. Ik ontdekte de grote waarde van EFT (Emotionally Focused Couple Therapy), een revolutionaire, nieuwe vorm van relatietherapie, die zeer succesvol is. Een visie die stelt dat ook volwassen liefde een kwestie van hechting is. Net zoals we dat al wisten van de band tussen ouders en kinderen. Als de ander niet emotioneel beschikbaar voor je is, voel je een soort oerpaniek, en dát veroorzaakt de problemen.
Hoe ik als therapeut partners kan helpen om meer emotioneel nabij te zijn, leerde ik bij de officiële trainers van Sue Johnson (de grondlegger van EFT). Ik heb sinds 2011 de ‘gevorderde’ status.
SCT
Daarnaast heb ik me ook geschoold en getraind in SCT (System Centered Training), dat zich diepgaand buigt over de manier waarop wij elkaar beïnvloeden als we met anderen samen zijn.
Mijn passie
Al mijn hele leven vind ik mensen onnoemelijk interessant: wat hen beweegt, hoe ze zijn, en zeker hoe ze in relatie zijn. Het geeft mij veel voldoening als ik mensen kan helpen om liefdevollere verbintenissen aan te gaan en gelukkiger te zijn met elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat het direct en indirect bijdraagt aan een betere wereld.
Mijn werk is daarom mijn passie. Ik kan er mijn interesse, mijn verwondering, gevoeligheid en helderheid in kwijt. Ook mijn creativiteit kan er volop aan bod komen, ofschoon ik die ook graag vorm geef in hout, steen en vilt.
Combinatie van Boeddhisme en humanistische psychotherapie
“In mijn begeleiding integreer ik westerse therapeutische methodieken in een eigentijds, westers spiritueel kader.
Boeddhistische leraren hebben mij geïnspireerd om te leven met een diepe vriendelijkheid voor alles wat er bestaat. Een diep besef dat alles (ook jij en ik) in essentie goed is zoals het is. Dat doorzien is al het begin van werkelijke vrijheid en echt geluk”
RELATIETHERAPIE - EFT
Herstel van verbinding
EFT – Emotionally Focused Therapy – richt zich op de hechting tussen partners, en is inmiddels de meest populaire therapievorm voor relatieproblemen.
Relatieproblemen ontstaan doordat er niet voldoende verbondenheid (hechting) ervaren wordt. We wisten al dat hechting voor kleine kinderen erg belangrijk is, maar onderzoek heeft uitgewezen dat ook voor volwassenen de kwaliteit van de verbinding die je met je partner hebt (de hechting) belangrijker is dan wat dan ook. Emotionele verbinding, het gevoel van nabijheid, van omzien naar elkaar en empathie voor elkaar, zijn de belangrijkste ingrediënten voor een gelukkige relatie.
Toch lopen in een intieme relatie de (negatieve) gevoelens vaak hoog op, en kun je elkaar soms niet meer bereiken. En dan? Want je wil je partner niet kwijt raken. Dan is het verstandig om hulp te zoeken.
Wat doen we in de therapie?
Het doel van de therapie is om het gevoel van verbondenheid tussen jullie te verhogen, en om emotioneel beschikbaar te zijn voor elkaar. Daarbij gebruiken we de emoties als ingang, om jezelf en elkaar te begrijpen én ook om de relatiedynamiek te veranderen.
In de EFT relatietherapie kijken we samen naar jullie relatie met een hechtingsbril op de neus.
● Eerst proberen we inzicht te krijgen in wat er mis gaat en hoe het komt dat de relatieproblemen in stand worden gehouden. Hoe zoeken jullie contact en verbinding, en waarom lukt dat niet? Sue Johnson – de grondlegger van EFT – noemt die manieren van ineffectieve dynamiek de ‘dans’ waardoor jullie worden meegesleept. Niet je partner, maar die ‘dans’ (het negatieve patroon) is het probleem in jullie relatie. We gaan dat patroon herkennen en ontrafelen. Wanneer treedt het op en hoe kunnen we het begrijpen? En wat is ieders aandeel in die ‘dans’?
Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat je vaak geïrriteerd raakt, of je partner bekritiseert of hem negeert. Maar dat daaronder een andere emotie speelt (pijn, verdriet, angst), die je wegdrukt omdat je je daarin te kwetsbaar voelt. Je gaat zien wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. Zo kan de cirkel van negativiteit doorbroken worden en kan er ruimte ontstaan voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar.
● Als het goed gaat werken jullie zozeer samen aan het doorbreken van de negatieve patronen en verandering van gedrag dat er meer emotionele veiligheid ontstaat. Je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. Je durft steeds meer te zeggen wat jou pijn doet en wat je nodig hebt. En dan kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling.
Voor een goede relatie is het heel belangrijk dat we onze pijn en onze hechtingsbehoeftes kunnen (h)erkennen en er op een volwassen, effectieve en heldere manier over kunnen communiceren. Maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens en behoeftes durft te tonen. De vraag waarmee we ons bezig houden is: ‘Hoe kan ik mijn behoeftes op zo’n manier overbrengen dat ze jou dichterbij brengen, en niet verder weg?’ Leren om dat te (durven) doen brengt je weer in verbinding met je partner. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie steeds meer in staat om echte verbinding te voelen.
● Langzamerhand wordt het ook veilig genoeg voor beiden om oude situaties uit te praten waar je nog last van hebt.
En je ontdekt hoe je ervoor zorgt om niet in oude valkuilen terecht te komen en ervoor te zorgen dat je relatie gezond blijft en je kunt blijven genieten van emotionele en fysieke intimiteit.
Het succes van EFT
EFT is uitgegroeid tot een internationaal bekende therapievorm. Onderzoek toont aan dat:
● EFT beter werkt dan veel andere vormen van relatietherapie; 70-80% van de stellen ervaren een sterk verbeterde relatie. Bij veel relatietherapieën ligt de nadruk op het aanleren van betere communicatie- of onderhandelingsvaardigheden. Maar slechte communicatie met je partner is vaak niet de kern van het probleem, maar een symptoom. Bij EFT staat het versterken van de hechting centraal. Het gaat om het herstel van vertrouwen, veiligheid en intimiteit. Ieder mens heeft de behoefte aan een veilige verbinding, zeker met je partner.
● EFT heeft een sterk positief op de verbondenheid in een partnerrelatie; mensen ervaren meer verbinding met hun partner, zijn aardiger tegen elkaar en kunnen de dagelijkse taken beter verdelen.
● EFT-relatietherapie is succesvol bij partners uit alle lagen van de bevolking;
● Na een succesvolle EFT-therapie is er weinig terugval. In een Zweeds onderzoek bleek dat stellen die met succes een EFT relatietherapie hadden afgerond, 2 jaar later nog net zo tevreden waren over hun relatie als ze vlak na de therapie waren geweest – en soms zelfs nog wat meer.
INDIVIDUELE BEGELEIDING
Hoe?
Aandacht gaat o.a. naar de houding waarmee je in het leven staat. Training van een open houding naar jezelf en naar je leefsituaties is daarbij belangrijk. Afhankelijk van je interesse kan er naast de gesprekken ook aandacht gegeven worden aan meditatie.
Het spreekt vanzelf dat je bereid dient te zijn om in de sessies naar jezelf te kijken. Met een milde, niet oordelende blik onderzoek je wie je bent, wat je denkt, wat je voelt, wat je doet. Om zo je gewoontepatronen te herkennen. Gewoontes maken je onvrij. Om ze los te kunnen laten dien je ze eerst te herkennen en te snappen.
Behalve dat je naar jezelf kijkt richt je ook je aandacht op je leefwereld. Je leert open aanwezig te zijn bij alles wat zich voordoet in je leven, ongeacht of dat prettig of ontgoochelend is.
Je leert ook contact te maken met de vrijere aspecten van jezelf, zodat je niet steeds in je gewoontepatronen hoeft te stappen. Van daaruit ontdek je nieuwe mogelijkheden om je leven vorm te geven en te doen wat jij wilt.
Hierdoor krijg je een andere kijk op je leven en je situatie en creëer je een nieuwe open relatie met jezelf, waarin je je gemakkelijker kunt verzoenen met de deuken die je in je leven hebt opgelopen. Je gaat ook andere mogelijkheden zien om met je situatie om te gaan. Daardoor ga je je vrediger en harmonieuzer voelen, gelukkiger.
Duur van het traject
Hoeveel sessies iemand nodig heeft, verschilt per persoon. Gemiddeld levert een traject van 10-20 sessies je veel op. Maar er zijn ook mensen die langer in begeleiding blijven. Na de eerste vijf sessies kijken we samen of de begeleiding passend voor je is, welke thema`s er spelen en hoe lang het traject ongeveer zal duren.
EFT relatietherapie en individuele begeleiding
Relatieproblemen? Zoek hulp!
1 op de 3 stellen hebben serieuze problemen in hun relatie. Je bent niet de enige.
De bedoeling van relatietherapie is om je te helpen gelukkiger te zijn in je partnerrelatie.
De mens is een relationeel wezen. Geen wonder dat we zoveel tijd en energie aan onze relaties besteden. En dat onze partnerrelatie zo’n grote impact heeft op ons welbevinden.
Het is niet altijd vanzelfsprekend dat we ‘gelukkig’ zijn in onze partnerrelatie. Eén op de drie stellen heeft serieuze problemen in hun relatie.
Twijfel je of je samen verder wil? Wil je iets doen aan de ruzies? Lijkt het alsof de liefde verdwenen is? Is er sprake van overspel?
Ik help je eruit te komen met EFT relatietherapie.
Individuele therapie
Heb je last van bepaalde klachten: angst, somberheid, opgejaagd gevoel, problemen in de contacten met anderen?
Wil je meer bewustzijn ontwikkelen over hoe je in elkaar zit en waarom je vastloopt in bepaalde situaties?
Wil je ontdekken hoe je probleemlozer, vrijer, geïnspireerder en authentieker in het leven kunt staan?
Overweeg dan individuele begeleiding.
Gratis kennismakingsgesprek
Wil je meer weten, wil je kijken of mijn aanpak geschikt is en of we een goede klik hebben met elkaar? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek. We kunnen dan kennis maken, ik kan wat meer uitleg geven over mijn manier van werken en over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de begeleiding en we kunnen kijken of dat aansluit op je verwachtingen. Dit gesprek duurt ongeveer 30-40 minuten.
Openingstijden praktijk
Ik werk op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10 – 19.30u. De laatste mogelijkheid voor het maken van een afspraak is om 18u*. Voor dit tijdstip geldt een toeslag – zie Kosten.
Kosten
Let op: Voor sessies vanaf 18u of in het weekend reken ik een toeslag. Zie *.
Oriënterend gesprek 30-40 min : GRATIS
Individuele sessie 1u : 85€ – *95€
Individuele sessie kort < 40 min: 60€ – *67,50€
Relatiesessie 1,5u : overdag 120€ – *140€
Korting is bespreekbaar voor diegenen voor wie de kosten de reden zou zijn af te zien van de begeleiding.
Vergoeding
Vaak is vanuit de aanvullende verzekering (gedeeltelijke) vergoeding voor individuele sessies mogelijk. Eventuele vergoedingen zul je zelf moeten declareren bij jouw verzekeringsmaatschappij. Je declareert dan als alternatieve behandeling onder mijn AGB-code/zorgverlenersnummer. Ik ben geregistreerd bij NVPA (Beroepsvereniging voor gespecialiseerde psychosociaal therapeuten) onder nummer 100936 en bij RBCZ onder nummer 204650R. Informeer bij uw ziektekostenverzekeraar of ze alternatieve behandelaars van deze beroepsgroepen vergoeden. Relatietherapie is helaas uitgesloten van vergoeding. We bespreken de kosten en vergoedingen voor jouw specifieke situatie in het oriënterend gesprek.
Afzeggen
Afzeggen kan zonder kosten tot 36 uur van tevoren (bellen, SMS of WA). Bij te late afzegging worden kosten in rekening gebracht ten bedrage van de helft van de sessie-prijs. Als je verhinderd bent, denk er dan aan om bijtijds af te zeggen. In corona-tijd kun je ten alle tijde gratis afzeggen ivm ziektesymptomen, ook op het laatste moment.
Duur en frequentie van de begeleiding
De sessies vinden doorgaans eens in de twee weken plaats, in het begin soms wekelijks.
Individuele sessies duren 1 uur, relatiesessies duren 1,5 uur.
Hoeveel sessies men nodig heeft is afhankelijk van de thematiek. Gemiddeld levert een traject van 10-20 sessies veel op (zowel voor relatiebegeleiding als voor individuele begeleiding). Na de eerste vijf sessies kijken we samen of de begeleiding passend is, welke thema’s er spelen en hoe lang het traject ongeveer gaat duren.
Relatietherapie
Gesprekken : De therapie bestaat voornamelijk uit gesprekken. Maar alleen de sessies zijn onvoldoende om nieuwe wegen in te slagen.
Huiswerkopdrachten : Een therapie werkt pas als je het geleerde gaat toepassen in het dagelijks leven met elkaar. Dus ook thuis werken jullie gericht aan jullie relatie aan de hand van opdrachten en oefeningen. Mensen die de opdrachten doen trekken daar veel profijt uit. Ze hebben al snel het gevoel dat ze weer in gesprek zijn met elkaar, en zich weer meer durven open te stellen, waardoor ze de relatie weer als prettig ervaren.
Gratis terugkomgesprek
Na afronding van een therapie traject bied ik 1x een gratis terugkomsessie aan om scherp te blijven en ervoor te zorgen dat het behaalde resultaat wordt vast gehouden.
Nog meer praktisch
Als we een traject met elkaar aangaan dienen ook wat formele dingen geregeld te worden, zoals bijv. het tekenen van een behandelovereenkomst.
Klachten
Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging NVPA en geregistreerd in het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ). De regels en Beroepscode van deze beroepsverenigingen zijn op mij van toepassing. Ook ben ik aangesloten bij SCAG (Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg). Hiermee voldoe ik aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ).