de Jong therapie
Ria de Jong
Arnhemseweg 134, 3817CL Amersfoort
De Jong therapie, is een praktijk voor psychosociale therapie. U kunt bij mij terecht voor relatie- en gezinstherapie, maar ook voor individuele behandelingen. Er zijn momenten in het leven waarin mensen uit balans raken met zichzelf of met elkaar. In dergelijke situaties kan de behoefte ontstaan aan professionele hulp. Hiervoor kunt u een beroep doen op mijn praktijk. Ik richt mij vooral op volwassenen in de breedste zin van het woord: jong volwassenen, volwassenen en ouderen.
Ria de Jong
De Jong therapie, is een praktijk voor psychosociale therapie. U kunt bij mij terecht voor relatie- en gezinstherapie, maar ook voor individuele behandelingen. Er zijn momenten in het leven waarin mensen uit balans raken met zichzelf of met elkaar. In dergelijke situaties kan de behoefte ontstaan aan professionele hulp. Hiervoor kunt u een beroep doen op mijn praktijk. Ik richt mij vooral op volwassenen in de breedste zin van het woord: jong volwassenen, volwassenen en ouderen.
Kwalificaties:
Maatschappelijk werker
Psychiatrisch verpleegkundige
Systeemtherapeut (relatie-en gezinstherapeut) lid NVRG
Erkend supervisor NVRG
Erkend leertherapeut NVRG
EFT therapeut, gecertificeerd
Gottmantraining level 3
Registraties en lidmaatschappen:
- BIG registratie: 19016412030
- NVRG (Nederlandse vereniging voor Relatie en Gezinstherapie) Lid/opleider (leertherapeut en supervisor)
- NVPA (Nederlands verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen). Licentienummer: 103077
- RBCZ: (register beroepsbeoefenaren complementaire zorg). Licentiecode: 204975R
- EFT Nederland.
Behandeling
In de praktijk kunt u terecht voor psychosociale therapie. Afhankelijk van de problematiek en de hulpvraag zal de behandeling individueel plaatsvinden of samen met partner/en of gezin. Ook bij een individuele behandeling zal ik vaak voorstellen om minstens een keer met uw naast betrokkenen te komen. Zij kennen u het beste en kunnen een belangrijke rol spelen bij het begrijpen van wat er aan de hand is en wat er in hun ogen moet gebeuren om tot verbetering te komen. Daarnaast is het ook belangrijk om een proces van verandering, steun te krijgen van mensen uit uw naaste omgeving.
In de behandeling EFT (Emotionally Focused Therapy) mijn belangrijkste bron van inspiratie. EFT is een relatie therapie die ontwikkeld is door Sue Johnson. Zij heeft zich sterk laten inspireren door de hechtingstheorie (onderzocht en beschreven door psychiater John Bowlby). Behoefte aan verbinden/hechten, zit in onze genen. Dat geldt niet alleen voor relaties tussen ouders en kinderen, maar ook voor relaties tussen volwassenen partners. Wanneer partners zich goed verbonden weten met elkaar, vormt dit een stevige basis voor de relatie en kunnen zij ook in moeilijke tijden op elkaar bouwen en gehoor vinden bij elkaar.
Wanneer mensen in hun relatie elkaar niet goed (meer) kunnen bereiken, roept dit veel stress op wat kan leiden tot terugkerende ruzies of verwijten of toenemende verwijdering, waardoor partners elkaar nog verder kwijt dreigen te raken. Het lukt dan steeds minder goed om de gewone problemen van het leven samen tot een oplossing te brengen. Mensen zeggen dan vaak: “Onze ruzies gaan helemaal nergens meer over!” Kleine dingen kunnen uitlopen tot heftige emoties, die de regie over de relatie totaal lijken over te nemen.
Voor dergelijke problematiek is EFT een mooi kompas om uit deze wir war van emoties de weg weer te vinden en belangrijker nog: elkaar weer terug te vinden.
Ook voor individuele therapie maak ik gebruik van dit hechtingskader en kan het ons helpen om naar de emoties toe te gaan en met meer compassie jezelf (en de ander) tegemoet te treden.
Voor wie?
Voor mensen met relatieproblemen in de partnerrelatie.
U kunt denken aan:
- Terugkerende ruzies en verwijten.
- Toenemende verwijdering.
- Moeilijk kunnen praten met elkaar.
Voor andere relationele problemen in familie/gezinsverband, zoals:
- Effecten van ziekte en verlies op de relaties
- Effecten van psychische klachten, zoals somberheid, angstklachten, stress en eetproblemen op de relaties
- Overbelasting door werk of mantelzorgtaken.
Voor individuele behandeling zoals:
- Overbelasting door werk of mantelzorgtaken
- Psychische klachten, zoals somberheid, toenemende stressklachten en eetproblemen.
- Omgaan met ziekte of aandoeningen. Met name het effect hiervan op het psycho-sociaal leven.
Voor systeemtherapeuten in opleiding ben ik beschikbaar als erkent leertherapeut en supvervisor voor de NVRG.
Voor wie niet
Relatie therapie is nog niet mogelijk als er sprake is van
- Geweld
- Ernstige verslaving
- Actuele relaties met derden
Werkdagen zijn op dinsdag, woensdag en donderdag
Samenwerking:
- Judith de Graaf: www.degraafpsychotherapie.nl
- Liesbeth Smit: www.psychotherapieliesbethsmit
- Kersti Reineke: www.praktijkpsychiatriereineke.info
Vergoeding via de verzekeraar?
De psychosociale therapie wordt door een aantal zorgverzekeraars (deels) vergoed, omdat mijn praktijk is aangesloten bij de NVPA en het RBCZ. Het gaat dan om psychosociale therapie en valt onder complementaire zorg. Kijk op de site van de NVPA of en hoeveel uw zorgverzekeraar vergoedt. Of kijk op Zorgwijzer.nl voor informatie over psychosociale therapie en actuele vergoedingen over 2020. Verwijzing vanuit de huisarts is niet nodig.
Klachtenprocedure:
Vanaf 1 januari 2017 geldt voor alle werkers in de zorg de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg, kortweg Wkkgz. Doel van deze wet is, onder anderen, dat het indienen van klachten en geschillen voor cliënten en patiënten laagdrempeliger wordt. Mijn praktijk is aangesloten bij de Geschillencommissie Complementaire en Alternatieve Geneeswijze (SCAG). Bij een geschil, of een klacht, hoop ik natuurlijk dat we er samen in goed overleg uit kunnen komen. Maar wanneer dat niet het geval is, dan kunt u zich wenden tot deze geschillencommissie.
Belangrijke links:
- EFT: www.eft.nl
- NVRG: www.nvrg.nl
- NVPA: www.nvap.org
- RBCZ: www.rbcz.nu/index.html
- SCAG: Geschillencommissie Complementaire en Alternatieve Geneeswijze