Anderzverder
L. Aarsen-Csavar
Putterstraat 33, 7471EH Goor
anderZverder is de expert voor de behandeling van complexe burn-out en traumaklachten. anderZverder is gevestigd in Zevenaar en beschikt over een praktijk ik Zevenaar en Enschede.
Mijn therapie is voor jou bedoeld als je worstelt met de volgende problemen:
stress, overspanning en burn-out
(psycho-)somatische klachten zonder medische oorzaak
(vroegkinderlijk) trauma
een laag zelfbeeld of faalangst
somberheid of depressieve klachten
hyperventilatie…
L. Aarsen-Csavar
anderZverder is de expert voor de behandeling van complexe burn-out en traumaklachten. anderZverder is gevestigd in Zevenaar en beschikt over een praktijk ik Zevenaar en Enschede.
Mijn therapie is voor jou bedoeld als je worstelt met de volgende problemen:
- stress, overspanning en burn-out
- (psycho-)somatische klachten zonder medische oorzaak
- (vroegkinderlijk) trauma
- een laag zelfbeeld of faalangst
- somberheid of depressieve klachten
- hyperventilatie en angstklachten
- onverwerkt rouw en verlies
- een identiteitscrisis
- gevoelens van zin- en hopeloosheid
Mijn hulpverlening is minder geschikt voor je als je kampt met:
- fobieën en dwangstoornissen
- ernstige depressie en suïcidaliteit
- verslavingen
- psychotische klachten
- persoonlijkheidsstoornissen
Opleidingen:
- Vroegkinderlijke chronische traumatisering (VCT-Master), CELEVT, 2020-heden
- Trauma en hechting: het verhaal van het lichaam, Kempler Instituut Nederland, 2017-2018
- EMDR, Bijscholingsinstituut voor Therapeuten, 2017
- Stresspreventie en -interventie volgens de CSR®-Methode, CSR Centrum, 2017
- Medische en psychosociale basiskennis, Bijscholingsinstituut voor Therapeuten, 2016-2017, diploma, CPION erkend
- Secure base. Professioneel begeleiden in het perspectief van hechting, Jakob van Wielink/De school voor Transitie, 2015-2016, certificaat, SKJ erkend
- Master counsellor, Europees Instituut De Baak, 2010-2013, diploma, CPION erkend
- Master coach, Europees Instituut De Baak, 2010-2011, diploma, StiR en NOBCO erkend
- Training loopbaancoaching voor HR-professionals, Bureau De Sleutel, 2011-2012, certificaat
- De HRM-adviseur als partner in business, Sioo, 2008-2009, diploma
- HBO Personeel & Arbeid, Saxion Hogeschool, Deventer, 1997-2001, diploma, NVAO erkend
- WO (Propedeuse) Letterkunde Engels & Hongaars, Roemenië, 1996, certificaat
- VWO, Lyceum, Roemenië, 1991-1995, diploma
Trainingen en cursussen:
- EMDR kind & jeugd, BIvT, 2019
- EMDR bij verslaving, BIvT, 2018
- Helend herhalen. Werken met regressie, Weisfelt, 2018
- Waarom stenen niet dansen. Ervarings- en lichaamsgericht werken met gevoelens, Weisfelt, 2017
- How to work with trauma that’s trapped in the body, Pat Ogden, The National Institute for the Clinical
Application of Behavioral Medicine, 2017 - Borderline, Hupper, 2017
- Begeleiden bij ervaringen van verlies, Europees Instituut De Baak, 2015
- Certificatietraining ontwikkeltools Reflector Big Five en Reflector 360, PiCompany/GITP, 2015
- Stress en burn-out, NOGG, 2013
Mijn begeleiding (als gediplomeerd, NOBCO geregistreerd coach en registertherapeut BCZ®) is zowel preventief als curatief, en in beide gevallen bekrachtigend en laagdrempelig. Ik werk vanuit een brede expertise en pas verschillende interventies toe, zo veel mogelijk evidence of practice based. Voorbeelden hiervan zijn: cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, positieve psychologie, transactionele analyse, voice dialogue, lichaamsgericht en systemisch werken, sensorimotor therapie, narratieve therapie, CSR methode, EMDR, trauma therapie.
De term psychosociaal therapie lijkt op psychotherapie, maar is dat niet. Het is ook geen coaching. Ik leg graag de verschillen en overeenkomsten uit.
Psychosociaal therapie: complementaire curatieve hulpverlening
Psychosociaal therapie is een professionele vorm van individuele hulpverlening, dat in Nederland valt onder de complementaire zorg (zorg dat zorgverzekeraars onderbrengen bij alternatieve geneeswijzen). Het doel is om jou te ondersteunen bij je herstel, gebaseerd op vertrouwen en vrijwilligheid. Misschien wil je je veerkracht versterken, misschien loop je tegen uitdagingen aan waar je je niet tegen opgewassen voelt. Of worstel je met disfunctioneel gedrag en destructieve patronen. Deze vorm van hulpverlening is effectief bij burn-out, depressieve klachten, faalangst, somatische klachten zonder medische oorzaak, stagnerende rouw enz.
Therapie, zoals ik wil werken ‘is een reis met passie als drijfveer. Ze vraagt om iemand met een zekere helderheid van geest, zuiverheid van hart, met een zekere effectiviteit en indien mogelijk een vleugje ‘krankzinnige wijsheid’ (tegelijkertijd kleurrijk, dramatisch, shockerend en wijs zijn). Ze vereist ook dat men bereid is afstand te doen van vooringenomenheden of kant-en-klare oplossingen; het gaat erom dat men iemand het geschenk van zijn aanwezigheid aanbiedt: “Heb je een probleem? Laten we erover praten.” (…)Men moet zijn eigen menszijn en menselijkheid weten bloot te leggen, en anderen kunnen helpen hetzelfde te doen.’(Robert Hargrove)
Strenge kwaliteits- en vakbekwaamheidseisen
De beroepscode waar psychosociaal therapeuten vanuit de NFG – de beroepsvereniging waar ik bij aangesloten ben – zich aan moeten houden komt in grote lijnen overeen met de beroepscode van het NIP of de eisen voorkomend uit de wet BIG. Deze codes en eisen hebben twee doelen:
- het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening;
- het beschermen van de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren anderzijds.
De BIG- en NFG-hebben gelijkwaardige vakbekwaamheidseisen met betrekking tot scholing, werkervaring, intervisie en supervisie. Zo ben je verzekerd van de best mogelijke complementaire zorg.
Verschil met coaching
Psychosociaal therapie heeft raakvlakken met coaching, maar er zijn zeker ook verschillen. De reikwijdte en diepgang van psychosociaal therapie gaat veel verder dan die van coaching.Bij psychosociaal therapie gaat het om het onderzoeken van belemmerende patronen en dieper liggende blokkades. Dit is een voorwaarde voor duurzaam resultaat. Identiteit, normen en waarden, overtuigingen, vaardigheden en gedrag spelen een rol. Coaching richt zich voornamelijk op toekomstig gedrag en het aanbrengen van veranderingen hierin.
Verschil met psychotherapie
Psychosociaal therapie heeft veel raakvlakken met psychotherapie. Het is een geschikte therapievorm bij veel verschillende psychische problemen. Er worden verschillende psychotherapeutische benaderingen toegepast, zoals psychodynamische, cognitief gedragstherapeutische, lichaamsgerichte en systeemtherapeutische technieken. Een psychosociaal therapeut is (in tegenstelling tot een GZ-psycholoog of psychotherapeut) niet gebonden aan evidence based protocollen. Daarom kan een psychosociaal therapeut maatwerk bieden en integratief werken. Het belangrijkste verschil met psychotherapie is dat psychosociaal therapie zich niet bezighoudt met (ernstige) psychiatrische problemen of persoonlijkheidsstoornissen.
Psychosociaal therapie: herstelgerichte, helende en geïntegreerde zorg
Een psychosociaal therapeut stelt (in tegenstelling tot een GZ-psycholoog of psychotherapeut) geen officiële diagnose. Een psychosociaal therapeut gelooft dat een individu meer is dan zijn klacht of probleem. Psychisch lijden wordt eerder gezien als een gevoeligheid of kwetsbaarheid van een individu. Deze kwetsbaarheid is afhankelijk van de veerkracht van de cliënt en zijn omstandigheden. Af en toe steekt het de kop op en geeft aanleiding tot zorgbehoefte.
Om een goed beeld te krijgen van de klachten, stelt een psychosociaal therapeut de vragen:
- Wat is je kwetsbaarheid?
- Waar ligt je kracht?
- Wat heb je nodig?
- Hoe kan ik je daarbij helpen?
Het krijgen van psychische hulp zonder een noodzakelijke DSM-diagnose heeft voordelen. Op deze manier wordt de cliënt namelijk niet gereduceerd tot een label of een verzameling symptomen. Een psychosociaal therapeut gaat samen met de cliënt op zoek naar antwoorden en oplossingen voor veerkracht en kwaliteit van leven. Deze werkwijze sluit aan bij de herstelgerichte ontwikkelingen in de ggz.
Mijn therapie is voor jou bedoeld als je worstelt met de volgende problemen:
- stress, overspanning en burn-out
- (psycho-)somatische klachten zonder medische oorzaak (SOLK)
- (vroegkinderlijk) trauma
- een laag zelfbeeld of faalangst
- somberheid of depressieve klachten
- hyperventilatie en angstklachten
- onverwerkt rouw en verlies
- een identiteitscrisis
- gevoelens van zin- en hopeloosheid
anderZverder heeft een praktijk in Goor. Daarnaast is therapie online mogelijk.
Contact:
M +31 6 41 47 33 36
E leona@anderzverder.nl
Als psychosociaal therapeut ben ik erkend door en geregistreerd bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Ik ben tevens registertherapeut BCZ® bij het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).
Als registertherapeut BCZ® houd ik me aan het het tuchtrecht dat verzorgd wordt door de Stichting Tuchtrecht Beroepen Natuurlijke Gezondheidszorg (TCZ).
Tarieven particulieren*
- Kennismakingsgesprek (45-60 minuten): kosteloos
- Individuele counseling en psychosociale therapie: €90,00 per uur, vrijgesteld van btw
- * Deze tarieven gelden voor particulieren en alleen indien de kosten niet door de werkgever of een andere organisatie (m.u.v. zorgverzekeraars) vergoed worden. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten voor psychosociale therapie gedeeltelijk, afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Je betaalt geen eigen risico.
- Hier vind je een overzicht van de vergoedingen voor psychosociale therapie en van de vergoedingen voor counselling (check het altijd bij je verzekeraar, aan het overzicht kun je geen rechten ontlenen).