Praktijk voor Kindertherapie en Ouderbegeleiding
Brigitte van der Linden
Cas Oorthuyskade 110, 1087BB Amsterdam
Integratieve kindertherapie richt zich op de binnenwereld van het kind, op de verhoudingen binnen het gezin en op de interactie met de omgeving.
In de therapie zijn verschillende verklarings- en behandelmodellen geïntegreerd. Daaruit worden interventies gekozen die passen bij het kind of het specifieke probleem.
Elke individuele behandeling is dus verschillend. Want de vorm wordt niet bepaald door de methode, maar door het kind.
Dit gebeurt op een speelse manier in individuele sessies van een uur.
Het kind weet het, kan het en doet het
Het uitgangspunt is dat het kind de oplossing in zich draagt. Dat het “weet” wat het nodig heeft.
Het kind heeft alleen niet altijd direct toegang tot zijn of haar hulpbronnen. Het heeft daarbij soms hulp nodig, een prikkel om het probleem zelf actief aan te kunnen pakken.
Betrokkenheid en een actieve opstelling van de ouders is van groot belang.
Vier stappen
- De eerste stap is het invullen van een vragenlijst. Daarop volgt een zogenoemd intakegesprek waarbij de ouders hun kijk op de situatie geven.
- Tijdens de eerste 5 sessies met het kind wordt het probleem verkend en de diagnose gesteld. Daarna vindt een tweede gesprek met de ouders plaats om de voortgang te bespreken.
- Doorgaans zijn hierna niet meer dan 5 tot 10 sessies nodig. Het aantal is afhankelijk van de ernst van het probleem en de mogelijkheden en inzet van het kind.
- Na afloop vindt er een evaluatiegesprek plaats waarin adviezen en tips voor de omgang met het kind worden aangereikt. De leerkracht of andere belanghebbenden kunnen daarbij betrokken worden.
Tarief oudergesprekken: 90 euro, kindsessies: 90 euro
Zowel oudergesprek als kindsessie duren 50 minuten.
Informeert u bij uw zorgverzekeraar of u de sessies voor kindertherapie vergoed krijgt. Per 1 januari 2024 worden behandelingen voor kinderen in Amsterdam niet meer vergoed. De zorgverzekeraars en willen dat alle behandelingen via de gemeente lopen. De gemeente Amsterdam wil geen contracten meer afsluiten met zelfstandig werkende therapeuten.
Dit betekent voor ouders dat de kosten voor eigen rekening komen.
Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VIT: Vereniging van Integraal Therapeuten en bij de NVECP, het Nederlands Verbond voor ECP-Houders, therapeuten die beschikken over een Eurocertificaat voor Psychotherapie.
KvK-nummer: 34350284
Ik ben tevens ingeschreven in het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg RBCZ. Het is belangrijk om deze koepelorganisatie (RBCZ) te noemen als u bij uw zorgverzekering informeert of en in welke mate u voor vergoeding in aanmerking komt.
Klachtprocedure
Mocht u onverhoopt ontevreden zijn, dan hoor ik dat natuurlijk het liefst heel graag van u zelf. Dan hoop ik in een gesprek met u het te kunnen oplossen.
Komen we er samen niet uit, dan kunt u een beroep doen op een klachtenfunctionaris die u kan bijstaan. Dit valt onder het klachtrecht van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). U kunt hiervoor contact opnemen met mijn beroepsvereniging de VIT (http://www.vit-therapeuten.nl).
In navolging van deze wet ben ik ook aangesloten bij een geschilleninstantie en dat is de SCAG (http://www.scag.nl).
Als geregistreerd therapeut val ik onder het Tuchtrecht van de RBCZ (zie http://www.tcz.nu).
Kijkt u ook op de website van de VIT: www.vit-therapeuten.nl
Brigitte van der Linden
Cas Oorthuyskade 110
1087 BB Amsterdam
IJburg West – Haveneiland (tegenover Steigereiland)
Tel: 06-499 169 19