Praktijk Eigen Aarde, traumatherapie en lichaamsgerichte therapie
Lianne van Rijssel
Snaarmanslaan 37, 1815SC Alkmaar
Trauma therapie en lichaamsgerichte psychotherapie Alkmaar
Binnen Praktijk Eigen Aarde in Alkmaar begeleid ik, Lianne van Rijssel, mensen die vaak al een tijd bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, maar bij wie de verkregen inzichten toch onvoldoende leiden tot een leven waarin echt voldoening en zingeving ervaren worden. Te sterke beperkende overtuigingen, onverwerkt trauma, onveilige gehechtheid patronen en/of verlies van effectief contact met je lichaam kunnen daar een reden van zijn.
Lianne van Rijssel
Trauma therapie en lichaamsgerichte psychotherapie Alkmaar
Binnen Praktijk Eigen Aarde in Alkmaar begeleid ik, Lianne van Rijssel, mensen die vaak al een tijd bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, maar bij wie de verkregen inzichten toch onvoldoende leiden tot een leven waarin echt voldoening en zingeving ervaren worden. Te sterke beperkende overtuigingen, onverwerkt trauma, onveilige gehechtheid patronen en/of verlies van effectief contact met je lichaam kunnen daar een reden van zijn.
Binnen de therapie laten we het lichaam aangeven wat er werkelijk speelt en wat er nodig is. Zo is het mogelijk de weg te vinden naar een leven met steeds meer eerlijkheid, spontaniteit, openheid, ontspanning en energie.
Voor wie?
Misschien is er iets gebeurt wat alles op zijn kop heeft gezet. Of je blijft maar aanlopen tegen onrust, innerlijke strijd, onvermogen bevrediging te halen uit je contacten met andere mensen en/of uit dat wat je doet. Je hebt geen zin meer in afleiding, symptoombestrijding of tijdelijke oplossingen. Je wilt graag onderscheid leren maken tussen dat wat voortkomt uit oude pijn en overtuigingen en dat wat voorkomt uit de actuele situatie. Je bent op zoek naar meer authenticiteit, autonomie, bevredigende relaties, bezigheden waar je hart naar uitgaat en levenslust.
Daarnaast bied ik ondersteuning aan:
- Collega’s bij vragen of lastige overdracht/tegenoverdracht dynamieken in het werk met hun cliënten.
- Koppels bij problemen of destructieve patronen in hun relatie.
- Pubers /tieners bij problemen op school, thuis of met zichzelf.
- Ouders bij vragen, problemen of dilemma’s omtrent de opvoeding.
- Treatment of attachment injury. Postacademische opleiding bij het Sensorimotor Psychotherapy Institute (2018-2019)
- Treatment of trauma. Postacademische opleiding bij het Sensorimotor Psychotherapy Institute (2016-2017).
- Vroeg trauma, ontwikkelingstrauma en aanraking van Michael Mokrus (2016).
- Supervisie en leertherapie bij therapeuten gespecialiseerd op het gebied van trauma en gehechtheid (2015-heden).
- Lichaamsgerichte integratieve psychotherapie bij Bodymind (2002-2006).
- Voeding en gezondheid aan de Universiteit Wageningen met onderzoekstages in Duitsland en Ghana (1995-1999).
Welke technieken gebruik ik?
Ik werk met clienten die komen voor trauma en/of gehechtheids problematiek voornamelijk met de uitgangspunten en werkwijze van de sensorimotor psychotherapy (lichaamsgerichte methode van werken met trauma en gehechtheid) en IFS (Internal family systems therapy). Daarnaast maak ik gebruik elementen en technieken uit somatic experience, systemisch werk en opstellingen, psychodrama, gestalt, mindfulness, meditatie, focussen, neo-reichiaans ademwerk, yoga en bio-energetica.
Waarom lichaams georiënteerde psychotherapie?
Binnen de begeleiding die ik bied, is het mijn intentie je in contact te brengen met diepere lagen van je (lichaams)bewustzijn. Je kunt dan ontdekken wat er nodig is om weer een vol en bevredigend leven te leiden in contact met je lichaam, andere mensen en je omgeving.
Het gezegde ‘tijd heelt alle wonden’ geldt niet als je lijdt aan een onverwerkt trauma of een onveilig gehechtsheidspatroon. Je lichaam is een zeer wijs organisme, dat in een ontspannen staat door middel van verschillende processen en impulsen richting evenwicht en gezondheid beweegt. In het geval van trauma of onveilige gehechtheid patronen houd je echter onbewust je lichaam tegen deze impulsen richting gezondheid te maken.
Lichaamsgerichte (trauma) psychotherapie is een ervaringsgerichte psychotherapie. Je richt je aandacht op wat er in je lichaam en geest te ervaren is en welke verbanden er zijn. Contact maken met de taal van je lichaam (opgeslagen lichaams-herinneringen in het impliciete geheugen) is een zeer effectieve manier om te weten wat er nu echt aan de hand is. Je hoofd heeft namelijk de neiging dingen complexer te maken dan dat ze in werkelijkheid zijn, en heeft patronen ontwikkeld die je af houden van ongewenste gevoelens en bewegingen. In de therapie maken we de weg weer vrij om je lichaam en geest de impulsen richting gezondheid te laten maken. Zo leid je lichaam jou naar een leven met meer evenwicht, gezondheid, voldoening en zingeving.
Trauma / PTSS
Trauma is een unieke individuele ervaring van een gebeurtenis, serie gebeurtenissen of langdurige omstandigheden in welke je niet in staat was de emotionele effecten te integreren. Dat wil zeggen niet in staat aanwezig te blijven, te begrijpen wat er gebeurt, gevoelens te integreren of betekenis te geven aan de ervaringen. De situatie wordt ervaren als onveilig of levensbedreigend. Deze ervaringen kunnen in de preverbale periode opgedaan zijn zodat je er geen bewuste herinneringen aan hebt.
Ervaar je enkele of meerdere van de volgende symptomen?
- Chronische stress.
- Schaamte- en schuldgevoelens.
- Het onbestemde gevoel dat er ‘iets mis is met je’.
- Verlies van levenslust; een leeg gevoel van binnen.
- Veel malende gedachten en/of flashbacks.
- Ontwijken van intimiteit en daarmee eenzaamheid.
- Moeite hebben met het aangeven van grenzen en behoeften.
- Bevriezing bij schrik en confrontatie (blokkeren; niet meer weten hoe je moet reageren), plotselinge woede-uitbarstingen of angst- en paniek aanvallen.
- Overgevoeligheid voor o.a. geluid of licht.
- Verslavingsgevoeligheid.
- Spirituele of bewustzijnsverruimende ervaringen.
Bovenstaande verschijnselen kunnen tekenen zijn van een onverwerkt trauma of serie traumatische gebeurtenissen eerder in je leven. De gevolgen hiervan in je lichaam en psyche wordt ook wel (complex) PTSS (post traumatische stress stoornis) genoemd.
Trauma behandelingen: Sensorimotor psychotherapy, Somatic Experience en EMDR
De laatste jaren is er steeds meer kennis en ervaring omtrent effectieve manieren om PTSS te behandelen. EMDR is daarvan de meest bekende. EMDR is vooral effectief bij mensen die last hebben van de effecten van een eenmalige traumatische gebeurtenis en/of niet-relationeel trauma (ongeluk, natuurramp, etc) waarbij terugkerende beelden van de gebeurtenis een rol spelen. Ook Somatic Experience therapie is voor deze vormen van trauma het meest effectief. Sensorimotor psychotherapy, waarin ik geschoold ben, is ontwikkeld voor zowel de behandeling van eenmalig trauma als chronisch trauma (ontwikkelingstrauma, complex PTSS of PTSS in combinatie met depressie of dissociatie verschijnselen). EMDR therapeuten verwijzen bijvoorbeeld vaak cliënten door naar een sensorimotor therapeut als het lastig is contact te krijgen met emoties of fysieke sensaties en/of wanneer de traumatische gebeurtenissen in de preverbale periode zijn voorgevallen en er geen bewuste herinneringen aan zijn.
Gehechtheid patronen
Gehechtheid patronen ontstaan doordat ervaringen binnen gehechtheidsrelaties leiden tot impliciete verwachtingen over het contact met anderen. Deze verwachtingen worden opgeslagen in het impliciete geheugen, en zijn dus het resultaat van je reacties op vroege ervaringen met de mensen waar je afhankelijk van was.
Je specifieke gevoelens, gedachten en daden waaraan binnen je gehechtheidsrelaties als jong kind ruimte geboden is, worden geïntegreerd. Terwijl uitingen van jezelf die afwijzende, onvoorspelbare, beangstigende of helemaal geen reacties van je gehechtheidsfiguren uitlokten resoluut worden vervormd of uit het bewustzijn worden geweerd. Op een leeftijd van 12 a 18 maanden heeft zich op basis van deze ervaringen een relatief stabiel gehechtheidspatroon ontwikkeld. Deze vormt het fundament van hoe je jezelf, anderen en de wereld ziet, ervaart en ermee omgaat.
Als je een onveilig gehechtheidspatroon hebt, heeft dit een negatief effect op je zelfbeeld, je relaties met andere mensen en je wereldbeeld. Het goede nieuws is dat je een onveilig gehechtheidspatroon kunt transformeren in een verworven veilig gehechtheidspatroon.
Beschermingsmechanismen
Elk mens is geboren met een lichamelijke en geestelijke levenskracht die ‘weet’ wat goed en gezond is voor haar eigen wezen. Met andere woorden: biologische functies en mechanismen streven naar een gezond evenwicht. Als deze levenskracht zonder al teveel fysieke, emotionele en/of mentale blokkades functioneert ervaar je fitheid, vertrouwen, rust en levenslust.
Beschermingsmechanismen die je in de loop van je leven hebt opgebouwd blokkeren bij de meeste mensen echter een gezond evenwicht in meer of mindere mate. Deze mechanismen beschermen je tegen al te heftige emoties welke op het moment van ontstaan niet te hanteren waren. Ze blokkeren naast deze onverwerkte emoties helaas dus ook emotionele stabiliteit, een gezond evenwicht tussen activatie en rust en je vermogen op een prettige manier in verbinding te staan met je lichaam, andere mensen en je omgeving. Dit kan een negatief effect hebben op je gemoedstoestand, energie en levenslust.
Praktijk Eigen Aarde voor integratieve psychotherapie en lichaamsgerichte trauma therapie
Als Registertherapeut BCZ® ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging SBLP (Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde (Psycho)therapie) en de geschillencommissie CAM cooperatie, beiden onder nr 24039715. Mocht je een klacht hebben waar je met mij niet uitkomt, dan kun je je wenden tot de klachtenregeling van de SBLP. Ik sta tevens ingeschreven in het RBCZ register onder licentienummer 808240T en ben daarmee onderhevig aan het TCZ tuchtrecht. Praktijk Eigen Aarde staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nr 37110545.
Tarieven en vergoedingen
Sessie, 75 minuten: € 95,-
In overleg zijn ook kortere sessie mogelijk.
Kennismakingsgesprek, 30 minuten: €40,-
Vanuit de meeste aanvullende verzekeringen wordt een deel van de sessies vergoed. Je hoeft je eigen risico niet aan te spreken.
Ik ben lid van de SBLP, voldoe aan de Plato eisen en sta in de zorgzoeker.
Werktijden
Maandag: 8.00-15.30
Dinsdag: 8.00-15-30
Woensdag: 8.00-15.30
Donderdag: 8.00-15-30