Bij Simone, kinder- en jongerentherapie | ouderbegeleiding
Simone de Jong
Vijverlaan 7, 5691ER Son en Breugel
Bij Simone is een aan huis gevestigde praktijk voor kinder- en jongerentherapie in Son en Breugel. Dit is een kortdurende vorm van psychotherapie voor kinderen en jongeren van 6 – 20 jaar. Bij deze therapie staat het kind met zijn eigen hulpvraag centraal, en heeft een actieve rol in zijn eigen ontwikkelingsproces. Ik help het kind om de eigen unieke oplossing van zijn probleem te vinden.
Soms zitten kinderen niet lekker in hun vel of hebben moeite met bepaalde situaties. Ze kunnen…
Simone de Jong
Bij Simone is een aan huis gevestigde praktijk voor kinder- en jongerentherapie in Son en Breugel. Dit is een kortdurende vorm van psychotherapie voor kinderen en jongeren van 6 – 20 jaar. Bij deze therapie staat het kind met zijn eigen hulpvraag centraal, en heeft een actieve rol in zijn eigen ontwikkelingsproces. Ik help het kind om de eigen unieke oplossing van zijn probleem te vinden.
Soms zitten kinderen niet lekker in hun vel of hebben moeite met bepaalde situaties. Ze kunnen zich dan anders gedragen. Sommigen worden heel stil en trekken zich terug, anderen reageren heel fel of hebben snel ruzie, weer anderen krijgen onverklaarbare lichamelijke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn. Soms weet je als ouder wel wat er aan de hand is, maar weet je niet wat je ermee moet doen.
Soms is het helemaal niet zo duidelijk waar de oorzaak ligt van bepaald gedrag van je kind. Spelenderwijs sluit ik aan bij de interesses van je kind en ontdekt je zoon of dochter waar zijn kwaliteiten liggen. Kinderen geven op hun eigen-wijze aan op welke manier ze het beste geholpen kunnen worden.
Belangrijke vragen die bij jongeren naar voren komen zijn ‘wie ben ik’, ‘waar sta ik’, ‘waar ben ik goed in’, ‘waar hoor ik bij’. We gaan samen op zoek naar de authenticiteit, de kracht, de hulpbronnen en de eigen kwaliteiten van de jongere. Zo kunnen oude belemmerende overtuigingen losgelaten worden, en komt de jongere steeds dichter bij zichzelf, en daarmee bij het antwoord op zijn eigen vraag. Als de jongere dit weet, kan hij in steeds meer situaties zichzelf zijn.
Het doel van de kinder- en jongerentherapie is om het kind op een ontspannen en snelle manier controle laten krijgen over de klacht of het probleem waar hij/zij mee zit. Het kind leert keuzes te maken op welke manier hij met zijn probleem of klacht wil omgaan. Zo groeit het zelfvertrouwen en de ik-sterkte.
Pedagogische Academie
Post-HBO opleiding tot kinder- en jongerentherapeute
Psychosociale Basiskennis
Hoogbegaafdheid-in-Ontwikkeling (voor het coachen van creatief hoogbewuste kinderen en jongeren met een groot ontwikkelpotentieel)
Wereldspel – Expert (voor afname van het Individueel Onderwijskundig Onderzoek Beelddenken)
Peers4Parents Facilitator ( voor het faciliteren van oudergespreksgroepen voor ouders van begaafde kinderen)
Ik volg jaarlijks bij- en nascholingen om up-to-date te blijven in het vakgebied
Individuele begeleiding: Bij-Simone maakt gebruik van verschillende therapievormen en begeleidingsmodellen. De keuze voor een therapievorm is gebaseerd op de eigenheid en unieke karakter van elk kind en op de hulpvraag waar hij mee komt. Zo ontstaat de therapie-op-maat.
Ik richt me op de binnenwereld van het kind met ieder zijn eigen unieke belevingswereld, alsook op de buitenwereld van het kind; het systeem zoals het gezin, de familie, de omgeving, de school, de vriendengroep, de vereniging spelen hierbij allemaal een rol.
Kinderen weten heel goed waar ze last van hebben, en onbewust dragen ze ook de oplossing daarvoor bij zich. Door spelenderwijs aan te sluiten bij het kind gaan we daar samen naar op zoek. Doordat het kind zelf met de eigen oplossing komt, groeit het vertrouwen in zichzelf wat leidt tot een positiever zelfbeeld.
Mijn nieuwsgierigheid naar de belevingswereld van het kind helpt me hierbij. Gedurende de sessies richt ik me steeds op wat er goed gaat, in plaats van wat er fout gaat. Door deze focus op de mogelijkheden ontdekt het kind zijn kwaliteiten, hulpbronnen en de eigen innerlijke kracht, want uiteindelijk ligt daar de oplossing van het probleem.
Peers4Parents: Het Peers4Parents Programma is een begeleide oudergespreksgroep van 7-10 ouderparen van begaafde kinderen. In een ontspannen sfeer kom je in contact met andere ouders van begaafde kinderen waar je (h)erkenning vindt, ideeën en ervaringen uitwisselt, ondersteuning, nieuwe inzichten en perspectieven krijgt en leert van elkaar.
Gedurende de bijeenkomsten leer je elkaar relatief goed kennen en kunnen er hechte banden ontstaan. Deelname aan deze gespreksgroep zal zeker mooie momenten opleveren!
Individuele begeleiding: Kinderen, jongeren en hun ouders kunnen met tal van problemen of klachten te maken krijgen, allemaal verschillend van aard.
Problemen en klachten waarbij ik kan helpen zijn:
- Verwerking van emotionele conflicten zoals scheiding, faalangst, trauma, rouw, agressie, ziekte, angsten, negatief zelfbeeld, gevolgen van pesten.
- Omgaan met bijzondere eigenschappen zoals Hoogbegaafdheid, Hooggevoeligheid of Beelddenken.
- Gedragsproblemen zoals woedeaanvallen, liegen, stelen, gebrek aan concentratie, pesten.
- Aangeleerde probleemgewoontes of belemmerende overtuigingen zoals nagelbijten, duimzuigen, haar plukken, tandenknarsen, snoepen, negatieve gedachten als “ik kan dat toch niet”, “niemand vind mij aardig”, “ik hoor er toch niet bij”, faalangst, perfectionisme.
- Ontwikkelingsfaseproblematiek zoals eet-, slaap-, zindelijkheids-, leer-, en hechtingsproblemen, identiteitsontwikkeling.
- Lichamelijke en psychosomatische klachten zoals eczeem, astma, hyperventilatie, buikpijn, hoofdpijn waarbij voorop staat dat een medische oorzaak is uitgesloten.
Deze lijst is niet uitputtend. Mocht u twijfelen of ik u en uw kind kan helpen, bel me gerust.
Peers4Parents:Opvoeden van een (hoog)begaafd kind is een ontdekkingstocht en brengt bijzondere momenten, uitdagingen én voldoening met zich mee. Heb je behoefte dit met gelijkgestemden te delen en elkaar te versterken? Dan is het Peers4Parents Programma interessant voor jou.
Gedurende het programma ga je op zoek naar je eigen, persoonlijke manier om je kinderen emotioneel te begeleiden, en je gaat ervaren hoe je er vanuit je eigen kracht als ouder er voor je begaafde kind kunt zijn. Je ontwikkelt vaardigheden in positief opvoeden die de onderlinge relaties binnen je gezin én het algemeen welbevinden van alle gezinsleden versterken.
Gedurende de 10 bijeenkomsten leer je elkaar relatief goed kennen en kunnen er hechte banden ontstaan. Deelname aan deze gespreksgroep zal zeker mooie momenten opleveren!
Bij Simone is aangesloten bij:
- Vereniging van Integraal Therapeuten (VIT), registratienummer 681.21.A
- Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ/TCZ) als Registertherapeut BCZ, licentienummer 409186R
- Stichting Kwaliteitsregister Jeugd – Geregistreerd Jeugd- en Gezinsprofessional SKJ, registratienummer 100026024
Bij Simone conformeert zich aan de bepalingen, beroepscode en klacht- en tuchtregeling van de VIT, RBCZ/TCZ, SKJ en SCAG
Vergoedingen:
Kinder- en Jongerentherapie is erkend door een groot aantal zorgverzekeraars. Deze verzekeraars vergoeden dan ook geheel of gedeeltelijk de kosten van de begeleiding. U kunt het beste bij uw zorgverzekering informeren in hoeverre de sessies vergoed worden vanuit uw aanvullende verzekering.
Bij Simone is een erkende zorgaanbieder in het kader van de Jeugdwet. Ik heb daarvoor een contract afgesloten met de gemeentes Son en Breugel, Nuenen, Geldrop, Mierlo, Laarbeek, Asten, Someren, Deurne, Gemert-Bakel en Helmond. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, hebt u een verwijzing nodig van uw gemeente, (huis)arts of praktijkondersteuner (namens de huisarts). Voor meer informatie en de werkwijze, kunt u het beste contact opnemen met de gemeente of uw eigen huisartsenpraktijk.