De Vlinder Speltherapie
Tamara de Bel
Ericssonstraat 2, 5121 ML Rijen
Bij de Vlinder Speltherapie kan een kind spelend vertellen waar het mee worstelt, zonder het gevoel te hebben in behandeling te zijn. Niet het probleem, de schoolprestatie of de stoornis, maar het kind staat centraal. Tijdens de therapie kan het kind gevoelens gaan herkennen en ermee leren omgaan. Gebeurtenissen krijgen een plaats en het kind kan nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe mogelijkheden gaan ontdekken, maar ook beperkingen accepteren. Hierdoor leert het kind zichzelf steeds beter kennen en…
Tamara de Bel
Bij de Vlinder Speltherapie kan een kind spelend vertellen waar het mee worstelt, zonder het gevoel te hebben in behandeling te zijn. Niet het probleem, de schoolprestatie of de stoornis, maar het kind staat centraal. Tijdens de therapie kan het kind gevoelens gaan herkennen en ermee leren omgaan. Gebeurtenissen krijgen een plaats en het kind kan nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe mogelijkheden gaan ontdekken, maar ook beperkingen accepteren. Hierdoor leert het kind zichzelf steeds beter kennen en krijgt het vertrouwen in zichzelf en zijn eigen kunnen.
Mijn missie is om het kind vanuit een veilige omgeving zijn eigen identiteit te laten terugvinden en te laten voelen dat het er mag zijn zoals het is. Waardoor het krachtig komt te staan en zich verder kan ontplooien.
Post Bachelor opleiding Speltherapie aan de Hogeschool Utrecht
Speltherapie is een laagdrempelige vorm van psychotherapie voor kinderen van 3 tot 12 jaar, waarbij spel wordt gebruikt om een kind te begrijpen en op eigen kracht weer vooruit te helpen. Ook jongeren en jong volwassenen die problemen ervaren met het (verbaal) uiten van gevoelens en emoties en mensen met een verstandelijke beperking kunnen baat hebben bij speltherapie.
Volwassenen hebben geleerd dat praten kan helpen. Voor kinderen is het vaak nog te moeilijk of te bedreigend om te praten over wat hen dwars zit. Spelen is voor kinderen een natuurlijke en veilige manier om de wereld te ontdekken, om gevoelens te uiten en te verwerken. Spel is de taal van het kind. Zonder erover te hoeven praten kan een kind in zijn spel laten zien wat hem bezighoudt.
Speltherapie sluit aan bij de interesses en de belevingswereld van het kind. Het geeft het kind de gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. Als speltherapeut bied je kinderen de mogelijkheid tot het beleven van nieuwe ervaringen en help je ze om nieuwe inzichten te geven op emotioneel en of verstandelijk niveau. Oplossingen die spelend worden gevonden, neemt het kind mee naar het echte leven. Je gaat uit van de kracht van het kind en gebruikt deze om hem weer op weg te helpen. Als het kind genoeg (zelf)vertrouwen heeft om op eigen kracht verder te kunnen, nemen we afscheid.
Speltherapie kan worden ingezet als een kind langere tijd niet goed in zijn vel zit en hier op eigen kracht of met hulp vanuit het eigen netwerk niet uit kan komen. Omdat het voor kinderen moeilijk is om te praten over wat hen dwars zit, laten ze in hun gedrag merken dat het niet goed met hen gaat.
Gedrag waar je dat aan zou kunnen merken:
* Teruggetrokken of juist drukker dan normaal
* Onzeker, faalangstig en of negatief zelfbeeld
* Angstig
* Somber
* Prikkelbaar, snel boos worden of veel huilen
* Slaapproblemen, piekeren, nachtmerries
* Onverklaarbare lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn
* Eetproblemen
* Zindelijkheidsproblemen, zoals bedplassen
* Achterblijvende prestaties op school en concentratieproblemen
* Niet meer naar school of naar vriendjes toe willen
* Moeite met het uiten van gevoelens
* Moeite in de omgang met leeftijdsgenootjes of volwassenen
Ook bij het verwerken van ingrijpende ervaringen kan speltherapie helpen:
* Het verlies van een dierbaar persoon
* Een echtscheiding
* Slachtoffer of getuige zijn van seksueel misbruik, mishandeling of geweld
* Verandering in de gezinssituatie, uithuisplaatsing of adoptie
* Het hebben van een handicap of psychiatrische problematiek van het kind zelf of een gezinslid
* Nare gebeurtenissen zoals een ongeluk, oorlog of pesten
* Langdurige ziekte, ziekenhuisopname van het kind zelf of een gezinslid
* Hechtingsproblematiek, zoals verlatingsangst, vermijden of juist overmatig vastklampen.
Openingstijden
Maandag: 9:00-17:00
Dinsdag: 9:00-17:00
Woensdag: 9:00-17:00
Vrijdag: 9:00-17:00
Speltherapie wordt door veel zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed zie de website van zorgwijzer voor de actuele informatie.
www.zorgwijzer.nl/vergoeding/speltherapie
Ik ben aangesloten bij de FVB/NVVS, RBCZ