praktijk de bremberg
Cora Hoogcarspel
Bremberg 3, 4661PJ Halsteren
Al vele jaren begeleid ik mensen met problemen in de relatie, met seksualiteit, in de relatie met ouders of kinderen, bij het maken van contacten in de wereld, bij problemen op het werk en keuzes die met het werk te maken hebben. Maar ook vragen als wat wil ik met mijn leven en welke beslissingen passen bij mij, wat zijn mij doelen en hoe kan ik die bereiken, horen tot mijn werkterrein.
Cora Hoogcarspel
Al vele jaren begeleid ik mensen met problemen in de relatie, met seksualiteit, in de relatie met ouders of kinderen, bij het maken van contacten in de wereld, bij problemen op het werk en keuzes die met het werk te maken hebben. Maar ook vragen als wat wil ik met mijn leven en welke beslissingen passen bij mij, wat zijn mij doelen en hoe kan ik die bereiken, horen tot mijn werkterrein.
Na de middelbare school en de studie culturele antropologie aan de universtiteit ben ik me gaan spcialiseren in het werken met mensen. Om dat te bereiken heb ik de opleiding transpersoonlijke psychotherapie gedaan (HBO), daarna seksuologie, wat me de registratie seksuoloog NVVS-SH opleverde. Afgelopen jaren heb ik me bovendien veel beziggehouden met ACT (Acceptance Commitment Therapy), hierin gecetrificeerde opleidingen gevolgd en het onderdeel gemaakt van mijn werkwijze. Ik werk alleen met methodes erkend zijn. Bij de Nederlandse Vereniging voor seksuologie ben ik supervisor.
Mijn behandelmethode hangt af van de hulpvraag waar de cliën. Als iemand met een existentiële vraag komt, zal ik eerder ACT toepassen dan als iemand met een heel gerichte seksuologische vraag komt, dan zal ik mijn meer praktijksche kennis van de seksuologie inzetten, en bijvoorbeeld oefeningen mee geven voor thuis. Bij een burnout is ACT ook zeer geschikt omdat je naar de vraag gaat, wat je eigenlijk met je leven wilt en waar je blij van wordt. Bij problemen in de relatie geldt dit ook, er worddt gekeken naar hoe je eigenlijk met elkaar om zou willen gaan en wat daarvoor nodig is, maar daar komt meestal ook nog een stuk communicatietraining bij. Bij rouw is het belangrijk dat alle emoties er mogen zijn en jezelf de rouwtijd en het verdriet gunt, het een plek kunt geven, zodat je daarna weer verder kunt met je leven.
Al met al is mijn (ervarings) pakket heel breed en pas ik meestal een combinatie van de verschillende therapeutische mogelijkheden toe. Ook ken ik door de lange ervaring de grenzen van mijn therapeutische mogelijkheden en verwijs ik zo nodig door naar verdere hulpverlening.
In al mijn behandelmethoden spelen bewustwording en mindfulness een grote rol, ook als onderdeel van ACT. ACT verandert niet je probleem, maar wel hoe je met je probleem omgaat.
Wat betreft de seksuele problemen, gaat het om verschil in verlangen, pijn bij de seks, erectieproblemen, geen zin in seks, onzekerheid, seksverslaving, parafilieën, acceptatie van homoseksualiteit (man/vrouw), biseksualiteit, genderdysforie en seksuele problemen die het gevolg zijn van (chronische) ziekte. Seksuologische hulpverlening bestaat vaak uit het kunnen bespreken van het probleem, wat meestal al best lastig is, en daarna samen kijken naar oplssingen/hoe ermee om te gaan.
Relatieproblemen ontstaan door uit elkaar groeien, te weinig tijd voor elkaar te hebben, te druk leven hebben, vreemdgaan of (porno/internet)verslaving, maar ook doordat de communicatie niet goed verloopt en er daardoor steeds weer ruzie ontstaat of misverstanden die niet worden uitgepraat. Eenzaamheid in de relatie is daarvan vaak het gevolg, terwijl geen van beide partners dat willen. Het terugvinden van de liefde, ook nadat nare dingen gebeurd zijn, staat centraal.
Er is een groep mensen die besloten heeft om uit elkaar te gaan. Hoe ga je daar mee om zonder dat er blijvende wrok tussen de ex-partners in blijft te staan? Vooral erg belangrijk als er kinderen bij betrokken zijn.
Existentiële problemen: praten over het leven, wat wil ik en hoe kan ik dat bereiken? Hoe kan ik een voller leven leiden? Hoe kan ik bewuster leven? Hoe kan ik gelukkiger worden?
Rouwverwerking: hoe kan ik verder met mijn leven na de dood van een geliefde?
Ik werk op maandag, dinsdag en woensdag, ook in de avonden voor degenen die overdag niet kunnen.
Ik ben meestal telefonisch te bereiken. Als ik niet kan opnemen, dan bel ik terug op het nummer dat me gebeld heeft of reageer ik op de ingesproken voicemail. Ook ben ik per mail goed bereikbaar.
De kosten van een consult bedragen 95 euro; voor psychosociale hulpverlening betaalt de verzekering een deel, als er een aanvullende verzekering is voor psychosociale zorg/alterantieve zorg.
De therapie kan ten alle tijde worden beëindigd, er zijn geen verplichtingen voor de cliënt bij het aangaan van de therapeutische relatie.