Maria Voskuilen
M.V. Voskuilen
Generaal Foulkesweg 37, 6703BL Wageningen
Wat is een Vitaliteitspsycholoog?
Zelfbedacht
De term Vitaliteitspsycholoog heb ik zelf bedacht. Daardoor krijg ik regelmatig de vraag wat een Vitaliteitspsycholoog is, wat ik precies doe en met wat voor vragen mensen bij mij komen.
Vitaliteitspsycholoog
Vitaliteit betekent levenslust, energie, levenskracht, beweeglijkheid. Bij de start van mijn bedrijf in 2013 vond ik het belangrijk om de term psycholoog aan te houden. Om aan te geven dat ik psychologie gestudeerd…
M.V. Voskuilen
Wat is een Vitaliteitspsycholoog?
Zelfbedacht
De term Vitaliteitspsycholoog heb ik zelf bedacht. Daardoor krijg ik regelmatig de vraag wat een Vitaliteitspsycholoog is, wat ik precies doe en met wat voor vragen mensen bij mij komen.
Vitaliteitspsycholoog
Vitaliteit betekent levenslust, energie, levenskracht, beweeglijkheid. Bij de start van mijn bedrijf in 2013 vond ik het belangrijk om de term psycholoog aan te houden. Om aan te geven dat ik psychologie gestudeerd heb en me via theorie en praktijk heb verdiept in het denken, voelen en doen van de mens. Deze twee termen heb ik samen gevoegd tot ‘vitaliteitspsycholoog’: een psycholoog die ondersteunt bij het versterken van levenslust en levenskracht.
Binnenuit
Ik merkte dat in mijn studie psychologie sterk de nadruk lag op denken en doen. En minder op het voelen. Terwijl ik in mijn eigen zoektocht naar meer vitaliteit ontdekte dat juist het voelen zo belangrijk voor mij was om in beweging te komen en andere keuzes te maken. Mijn denken en doen te veranderen. Dit was voor mij het bewijs dat vitaliteit van binnenuit begint.
Lastige vraag
Om mij heen zag ik bedrijven vitaliteitsweken organiseren: stoelmassage, yoga workshops, fruit actie, traploop-competitie. Met als doel om vitaal gedrag te stimuleren. In de hoop dat mensen bij ander aanbod ook andere keuzes maken en vitaler gedrag vertonen. Daar geloof ik maar ten dele in. Volgens mij is de eerste stap dat mensen leren aanvoelen wat zij zelf nodig hebben om meer vitaal te zijn. Voor de een is dat meer bewegen, voor de ander meer tijd met vrienden doorbrengen, voor een ander meer ontspannen. En juist op die vaak lastige vraag: ‘wat heb ik nodig om me meer vitaal te voelen?’, is mijn begeleiding gericht. Door gesprek en oefeningen begeleid ik mensen in hun ontdekkingstocht naar hoe zij beter voor zichzelf kunnen zorgen om meer vitaal te zijn.
Experimentele ruimte
Zo sprak ik laatst een man die zich somber voelde en weinig plezier meer beleefde aan zijn werk. We kwamen er achter dat hij heel zelfstandig te werk gaat en zijn taken prima alleen kan vervullen. Hij miste echter het contact met collega’s en had iets teveel taken op zijn bordje liggen. Het kostte hem moeite om naar collega’s toe te stappen en aan te geven wat hij van hen nodig had. Hij wilde leren om anderen meer te betrekken bij zijn werkzaamheden. Dit hebben we non-verbaal geoefend in mijn experimentele ruimte, zoals ik mijn werkruimte weleens gekscherend noem. Het effect was dat hij precies kon voelen waar het lastig werd, hoe hij afhaakte en wat hij kon doen om op een andere manier het contact aan te gaan. Vervolgens is hij in het dagelijks leven gaan experimenteren met dit nieuwe gedrag. Twee weken later had hij tot zijn eigen blijdschap al een lunchdate met collega’s geregeld en een deel van zijn takenpakket bij zijn manager teruggelegd.
Vitale vaardigheden
In mijn werkruimte gaat het enerzijds steeds over het ontdekken van wat jij wilt en nodig hebt om lekker in je vel te zitten. Anderzijds over het opfrissen van basale menselijke vaardigheden als grenzen stellen, hulp vragen, uitspreken, omgaan met emoties, omgaan met afwijzing, energiemanagement, ontspannen, keuzes maken. Doordat het zelfbewustzijn toeneemt en de vaardigheid in zelfzorg zich uitbreidt, ga jij je meer vitaal voelen.
Vragen
De mensen en de vragen waarmee zij bij mij komen zijn heel gevarieerd:
- Een ambitieuze starter op de arbeidsmarkt die moeite heeft met de overstap van studeren naar het werkende leven
- Een startend ondernemer die moeite heeft zijn weg te vinden
- Een jonge medewerker die meer invloed wil binnen het veranderende bedrijf
- Een betrokken medewerker die regelmatig conflicten heeft op het werk
- Een vermoeide moeder die nog net alle ballen in de lucht kan houden
- Een loyale man die maar niet wegkomt bij zijn huidige werkgever
- Een zorgzame docente die moeite heeft voor haar belang op te komen
- Een zelfstandige vrouw die overweegt haar partner te verlaten
- Een gepensioneerde man die moeite heeft om relaties aan te gaan
Allemaal mensen die midden in het leven staan, op enig moment vastlopen en hun vitaliteit willen versterken. Dan is het fijn dat er iemand is die luistert, meekijkt waar het stokt en de gelegenheid biedt om te verkennen hoe weer in beweging te komen.
Aandacht
Iedere sessie staan we stil bij:
- Hoe is het?
- Wat speelt er op dit moment in jouw leven?
- Waar ben je nieuwsgierig naar?
- Experimenteren met huidig en nieuw gedrag
- Praktische vertaalslag naar het dagelijkse leven
Enthousiast
En dat is precies wat ik zo leuk vind in mijn werk; het samen op ontdekkingstocht gaan om te verkennen wat jij nodig hebt om je meer vitaal te voelen. Dit kan op verschillende inspirerende manieren, zowel off- als online. Zowel binnen als buiten. Zowel verbaal als non-verbaal.
Welkom
Ben je benieuwd naar wat ik als vitaliteitspsycholoog voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek!
Arbeids- en Organisatiepsychologie
Academisch coach
Lichaamsgerichte coaching
Wandelcoaching
Haptotherapie
Samen bespreken we jouw situatie. Ik kies een ervaringsgerichte oefening uit die aansluit bij jou en jouw vraag. Zo'n oefening geeft jou meer zicht op jouw houding ten aanzien van jouw vraagstuk, jouw reactie en het effect daarvan. Je krijgt meer zicht op jouw gedragspatroon en op wat je kunt doen om effectiever met jouw situatie om te gaan.
Concreet werk ik bijvoorbeeld met:
- ervaringsgerichte oefeningen vanuit de haptonomie
- wandelcoaching
- opstellingen
- bevestigende aanraking (haptotherapie)
- praktische, op overzicht gerichte, opdrachten
Stress
Burn out
Spanningsklachten
Onrust
Keuzestress
Persoonlijk leiderschap
Persoonlijke ontwikkeling
Autonomie
Zelfvertrouwen
Rust
Veerkracht
Angst
Balans
Energie
Levensvragen
Zingeving
Assertiviteit
Boosheid
Conflicten
Samenwerken
Werk- en privebalans
Grenzen stellen
Verdriet
Onzekerheid
Ik ben lid van de Vereniging Integrale Vitaliteitkunde (VIV). Dit betekent dat een aantal zorgverzekeraars mijn dienstverlening vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. Meer informatie is te vinden op mijn website.
Ook ben ik aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).