Jouw Speelkracht
Anneke Nieboer Brik
Glindhorst 53, 6714KH Ede
Welkom op deze site. Ik ben Anneke Nieboer en heb een praktijk voor speltherapie. Speltherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij spel centraal staat.
Mijn praktijk heet Jouw Speelkracht. Met deze naam wil ik weergeven dat ik met jouw kind op zoek wil gaan naar haar of zijn mogelijkheden en krachten, om zo te ontdekken hoe de moeiten die jullie ervaren overwonnen kunnen worden. Het spelen staat hierin centraal. Als je kind het lastig vind om haar/zijn gedachten en gevoelens woorden…
Anneke Nieboer Brik
Welkom op deze site. Ik ben Anneke Nieboer en heb een praktijk voor speltherapie. Speltherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij spel centraal staat.
Mijn praktijk heet Jouw Speelkracht. Met deze naam wil ik weergeven dat ik met jouw kind op zoek wil gaan naar haar of zijn mogelijkheden en krachten, om zo te ontdekken hoe de moeiten die jullie ervaren overwonnen kunnen worden. Het spelen staat hierin centraal. Als je kind het lastig vind om haar/zijn gedachten en gevoelens woorden te geven, dan kun je daar bij mij over spelen. Ik kijk en luister naar het spel en soms speel ik mee om je kind te leren begrijpen. Als duidelijk wordt wat de hulpvraag is, dan kunnen we daarmee in het spel aan de slag gaan. Spel is de taal die een kind goed spreekt en verstaat. In het spel kunnen we experimenteren met ideeën en gedrag.
Speltherapie kan zo een hulpmiddel zijn om de veerkracht in het kind te ontdekken en in te zetten, zodat jullie als ouders/verzorgers en kind verder kunnen met elkaar.
Mijn achtergrond
In 1990 heb ik mijn diploma Hbo Jeugdwelzijnswerk gehaald. Sindsdien ben ik op verschillende plekken aan het werk geweest. In een jeugdhuis voor pubers met geïnternaliseerde problematiek, bij een medisch kleuterdagverblijf, als pedagogisch medewerker op de kinderafdeling in een ziekenhuis en als ambulante jeugdhulpverlener in de gezinsbegeleiding.
Al die ervaring in het begeleiden van kinderen en hun ouders heeft mijn passie vergroot om te werken met kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Vooral in het één op één contact zie ik kinderen groeien en hun veerkracht versterken.
In 2021 heb ik mijn diploma Master speltherapie behaald. Tijdens mijn opleiding heb ik ontdekt hoe veerkrachtig kinderen kunnen zijn. Sommige kinderen hebben echter zoveel te verwerken of lopen tegen beperkingen aan, waardoor ze hulp nodig hebben om hun veerkracht te versterken. Voor deze kinderen zet ik me graag in en heb ik Jouw Speelkracht opgezet. Ik wil ze een veilige omgeving bieden, waarin ze zich kunnen gaan ontwikkelen.
Mijn overtuigingen
Ik vind het belangrijk om kinderen te laten merken dat ze er mogen zijn. Voor mij is ieder mens door God geschapen en belangrijk.
Ook het systeem om de kinderen heen is belangrijk. Een kind staat niet alleen. De samenwerking met ouders/verzorgers is voor mij dan ook een belangrijk onderdeel in de therapie.
Wat is speltherapie
Het spel is van alle tijden en plaatsen en kinderen hebben meestal weinig aanmoediging nodig om te gaan spelen. Via spel kunnen kinderen zich uiten en de wereld ontdekken. Hierin zijn kinderen dan bezig om zich zowel op persoonlijk als op sociaal gebied te ontwikkelen. In speltherapie kunnen die krachten worden benut. Daarbij geeft het spel de mogelijkheid om symbolisch te uiten wat het kind niet in woorden kan omschrijven. Ook kan de realiteit verandert en hanteerbaar gemaakt worden, waarmee een kind controle krijgt over zijn angsten en nare ervaringen verwerkt worden. Daarbij is het uiten van emoties en daarmee om kunnen gaan een belangrijk onderdeel in de speltherapie.
Door je kind aan te melden voor speltherapie kunnen we samen werken aan herstel van het gewone leven.
Mogelijke hulpvragen die ik kan behandelen:
Werken aan zelfvertrouwen
Leren omgaan met angsten, verdriet, boosheid
Leren omgaan met verlieservaringen
Veerkracht versterken
Verwerking van een vluchtverhaal
Vergoedingen
Er zijn verschillende zorgverzekeraars die speltherapie gedeeltelijk vergoeden. Het valt onder alternatieve geneeswijzen of psychosociale hulpverlening in een aanvullend pakket. Informeer altijd eerst bij uw zorgverzekeraar of deze tot vergoeding overgaat en welke voorwaarden daarbij gesteld worden. U kunt ook kijken op zorgwijzer.nl. Hier kunt u vinden welke verzekeringen speltherapie vergoeden. Als uw verzekering niet overgaat tot vergoeding dan is het mogelijk om een coulance aanvraag te doen. Hiervoor kunt u via mij een brief ontvangen, die naar uw zorgverzekering gestuurd kan worden.
Als er geen vergoeding mogelijk is, dan kunnen kosten worden afgetrokken bij de belastingaangifte, onder de post “Bijzondere Ziektekosten”.
Er bestaat een mogelijkheid tot het vergoeden van speltherapie via de bijzondere bijstand. De voorwaarden voor bijzondere bijstand verschillen per gemeente. Bij de sociale dienst van de gemeente kan hierover informatie opgevraagd worden.
Soms kunnen de kosten betaald worden uit een Persoonsgebonden Budget (PGB). Informeer hiervoor bij de gemeente of het CJG.
Mijn diploma PSBK (medische basiskennis) heb ik gehaald. Dit is voor sommige zorgverzekeringen een vereiste om in aanmerking te komen voor vergoedingen.
Aangesloten bij
Om mijn werk goed te kunnen blijven doen ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Speltherapie (NVVS) en de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB). Om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en om mijn professie te waarborgen volg ik intervisie, supervisie en bijscholing.
Ik ben geregistreerd bij het RBCZ. Het kwaliteitsregister voor vakbekwame therapeuten in de complementaire zorg. Zorg waarbij we oog hebben voor de hele mens en zijn netwerk. Ik heb me ook aangesloten bij de NCKT, een christelijk netwerk van kinder therapeuten. We kunnen met elkaar en van elkaar leren.
Kosten
30 euro voor een intake (dit kan bij u aan huis)
70 euro per spelsessie van een uur
70 euro per oudergesprek van een uur
Een afspraak die 24 uur van te voren is afgezegd, wordt niet in rekening gebracht.