Beeldenrijk

Geeske Koldijk
Beeldenrijk biedt therapeutische begeleiding en coaching voor kinderen, jongeren en hun ouders.
Actief beeldende therapie geeft kinderen en jongeren de ruimte om zich te laten zien en horen op een manier die hen het beste past. Dat kan letterlijk in gesprek met woorden, maar vooral ook in beelden middels spel, tekenen, schilderen, boetseren en het werken met verhalen.
De beelden en gesprekken met de kinderen staan nooit helemaal op zich zelf, de ouders worden nauw betrokken bij de therapie.
Geeske Koldijk
Beeldenrijk biedt therapeutische begeleiding en coaching voor kinderen, jongeren en hun ouders.
Actief beeldende therapie geeft kinderen en jongeren de ruimte om zich te laten zien en horen op een manier die hen het beste past. Dat kan letterlijk in gesprek met woorden, maar vooral ook in beelden middels spel, tekenen, schilderen, boetseren en het werken met verhalen.
De beelden en gesprekken met de kinderen staan nooit helemaal op zich zelf, de ouders worden nauw betrokken bij de therapie.
In het algemeen staat bij jonge kinderen het spel centraal. Maar er wordt ook veel gewerkt met verhalen en tekeningen. Bij oudere kinderen (vanaf middelbare schoolleeftijd) is de werkwijze meer gericht op het gesprek (coaching) en creatieve werkvormen.
Humanstiek (doctoraal diploma)
Actief beeldende therapie (post-hbo diploma)
Ik help om je kind goed in beeld te krijgen.
Kinderen gebruiken beeldentaal tijdens het spelen, bewegen, tekenen, knutselen, bouwen en in de verhalen die ze vertellen. Geheel onbewust. Als we opgroeien raken we steeds meer thuis in de gesproken taal. We gaan ons bewust uitdrukken in woorden. Maar voor kinderen is het vaak lastig om te praten over wat ze dwars zit en waarom. De actief beeldende speltherapie gaat er vanuit dat de beelden waarin kinderen zich onbewust uiten op een dieper niveau zichtbaar maken wie ze zijn en wat ze nodig hebben.
In de therapie werk ik met die beelden om dieperliggende vragen, gevoelens en gedachten zichtbaar te maken. Actief beeldende therapie is geen “praat” therapie. De kinderen komen bij mij in de praktijk spelen, tekenen, bouwen, boetseren, verhalen maken of op een andere manier beeldend bezig zijn. In een fijne, veilige omgeving kunnen zij zich uiten en ervaringen verwerken. Dit zorgt gaandeweg voor veranderend gedrag. De beeldentaal blijft voor de jongere kinderen onbewust.
Samen met de ouders kijk ik wat de beelden van het kind vertellen. Zo leren ouders, bewust, zien wat hun kind nodig heeft.
In het werken met jongeren wordt de eigen beeldentaal steeds meer bewust gemaakt. Gesprekken over de mogelijke betekenissen van de beelden kunnen daarbij horen. Zo leert de jongere zich steeds meer bewust en reflecterend in het dagelijks leven te bewegen.
Actief beeldende therapie is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Bij jongere kinderen staat de begeleiding van ouders/opvoeders op de voorgrond, daarnaast kunnen (spel)observaties plaats vinden. Voor jongeren/pubers biedt de therapie vaak uitkomst wanneer praten over gevoelens en gedachten moeilijk is of weerstand oproept. Het is een laagdrempelige vorm van therapie.
Mogelijke redenen om naar Beeldenrijk te komen:
- Je kind zit “gewoon” niet lekker in zijn of haar vel. Of je kind heeft zelf nergens last van, maar jij (of de leerkracht) wel. Je hebt vragen over het gedrag, het welzijn, de ontwikkeling of opvoeding van je kind.
- Er is langere tijd sprake van vage lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn.
- Je kind is vaak boos/verdrietig/stil/teruggetrokken/bang/onrustig/ongelukkig.
- Je kind ontwikkelt zich niet evenwichtig. Soms is al duidelijk waardoor dit komt. Dan kan de therapie helpen om de ontwikkeling te ondersteunen. Als het minder duidelijk is kan de therapie ook helpen om te achterhalen wat je kind hindert in zijn of haar ontwikkeling.
- (Hoog)gevoeligheid. Je kind heeft behoefte aan een fijne omgeving om zich te kunnen uiten. Als opvoeder zoek je inzicht in de manier waarop je kind de wereld beleeft en handvatten om je kind daar zo goed mogelijk in te begeleiden.
- (Hoog)begaafdheid waardoor de ontwikkeling en opvoeding vragen oproept en het bijvoorbeeld lastig is om evenwicht te vinden tussen uitdaging en ontspanning.
- Moeite met het vinden van aansluiting bij andere kinderen en opbouwen van vriendschappen.
- Pesten of gepest worden. Vergroten van weerbaarheid.
- Eetstoornissen.
- Slaapproblemen.
- Je kind heeft veel meegemaakt en behoefte aan extra ondersteuning en hulp bij verwerking. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een scheiding, het overlijden van iemand in de nabije omgeving, een ongeval, een ingrijpende operatie of misbruik.
Je kunt altijd contact opnemen bij vragen of om kennis te maken. Samen kunnen we kijken of de therapie of begeleiding geschikt is.
Beeldenrijk is de praktijk van drs. Geeske Koldijk. De kleinschalige praktijk aan huis is gevestigd in Utrecht. De praktijk is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag.
Voor vragen over de therapie of voor het maken van een kennismakingsafspraak kunt u mij een e-mail sturen: geeske@beeldenrijk.nl
Via mijn lidmaatschap van beroepsverenigingen NFG, RBCZ en Sampo vergoeden de meeste zorgverzekeraars de therapie vanuit de aanvullende verzekering.