Therapie van Chiropractie -

De chiropractische therapie en de rol van chiropractor 

De chiropractische therapie bestaat uit specifieke manipulaties van de wervelkolom en de gewrichten van de extremiteiten. De meest karakteristieke handeling is de correctie of reductie van een subluxatie van de wervelsegmenten, met het doel de normale relatie tussen de gewrichtsoppervlakken te herstellen.De chiropractor noemt deze manipulatie, die vaak met een krakend geluid gepaard gaat, ‘adjustment’.

Hij gebruikt bij zijn correctie de aangrijpingspunten die wervelkolom en bekken hem bieden, om van hieruit hefboomwerkingen uit te voeren die de gewrichten in de juiste positie brengen. Hij kan hiervoor verschillende technieken gebruiken. De meeste hiervan gaan uit van plaatselijke druk of rek op het gewricht, waarbij met hoge snelheid de bewegingsbeperking wordt opgeheven. Dit moet gepaard gaan met zo min mogelijk kracht. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een speciale chiropractische behandeltafel en/of een activator. Een activator is een apparaatje waarmee men met een rubber dopje een goed te doseren snelle impuls kan geven aan een wervel of gewricht.

Verder is er ook aandacht voor de spieren in de vorm van triggerpoints en stretch of spierversterkende oefeningen. Men begint meestal met de pijntoestand van de patiënt te behandelen. Hierdoor valt de initiaalprikkeling weg, waardoor het ziekteproces een halt wordt toegeroepen. Daarna richt men zich op de andere aspecten van de aandoening. De specifieke behandeling is complex.

Men probeert door behandeling van de wervelkolom de ziekte, die door voortdurende prikkeling vanuit de foramina intervertebralia bestaat, te onderbreken. Daarmee ontsluit men vaak de jarenlang bestaande vicieuze cirkel. Door de behandeling brengt men ook een wijziging aan in het neurohormonale systeem, waardoor allerlei aandoeningen kunnen verbeteren die hormonaal worden gereguleerd. De behandeling is pijnloos. 

 

 

 

 


Contact


LogiTeam
Rietbaan 25
2908 LP Capelle aan de IJssel

W: logiteam.nl
E: info@therapeutenkompas.nl