Als psychosociaal therapeut maak ik ook gebruik van mijn eerdere opleiding tot cultureel antropoloog en mijn werk met levensverhalen. Mijn opleiding tot psychosociaal therapeut was ook veelzijdig, waardoor ik verschillende manieren van werken tot mijn beschikking heb. Meestal wordt al snel duidelijk wat een cliënt past.
In therapie komt er altijd een punt dat het niet alleen meer om het eigen proces, maar het ook over relaties gaat. Dan gaat het om de vaardigheid om ook te gaan delen over hoe het voor jou is. Psychosociale therapie richt zich dan ook op de psyche én op het sociale, ons deelnemen aan samenleven.
Als je ervaren hebt dat je niet in "goed of fout" hoeft te denken, en "anders" of "eigen" daarvoor in de plaats is gekomen, dan wordt samenleven een bedding waarin je met je eigenheid tot bloei kunt komen en de ander van belang is om je eigenheid aan te ervaren. Om overtuigingen van goed of fout los te laten, is er vaak een innerlijke transformatie nodig. "Of of" maakt plaats voor "en en." Wat je van zo’n transformatie merkt? Het geeft rust om niet overal meer wat van te hoeven vinden. Je hebt meer levenszin en bent minder vermoeid.
Psychosociale therapie kent een verscheidenheid aan invalshoeken. Ik integreer graag verschillende werkwijzen. Zo werk ik graag met Voice Dialogue, en maak ik meestal gebruik van Focussen en Visualiseren. Soms staat het vertellen van de cliënt vooraan en komt daar tussendoor het verdiepen en verbreden. Soms staat het voelen en omgaan met emoties meer vooraan en volgt van daaruit juist het vertellen. In al het werk beweegt de cliënt tussen verleden, heden en toekomst. Vertrekpunt is doorgaans het Nu.
Waar je ook op vastloopt, het is mijn missie om je te begeleiden om weer in beweging te kunnen komen.
Cliënten in mijn pratkijkt komen met angsten, boosheid, verveling, jaloezie, verdriet, onzekerheid, twijfel, stress, perfectionisme, vermoeidheid, somberte, eenzaamheid, hooggevoeligheid, rouwverwerking, midlife crisis (en eerdere en latere levensfase crisis), loopbaan, nood aan zelfzorg. Vaak spelen er ook slaapproblemen, fysiek ongemak, verslaving, liefdesverdriet of relatieproblematiek, piekeren, perfectionisme, hyperventilatie, communicatieproblemen, negatief zelfbeeld.